In 2021 duidelijkheid over invulling Ikea terrein
Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Het beoogde Ikea terrein ligt al braak sinds 2013. | Archieffoto</p>

Het beoogde Ikea terrein ligt al braak sinds 2013. | Archieffoto

(Foto: Archieffoto: Corrie van der Laan)
bouwplannen

In 2021 duidelijkheid over invulling Ikea terrein

Volgend jaar moet er duidelijkheid komen over wat er gaat gebeuren met het braakliggende terrein van Ikea in Leiderdorp. Momenteel worden verschillende scenario’s onderzocht, in het tweede kwartaal van 2021 moet dat leiden tot definitieve keuzes. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief van 10 november aan de gemeenteraad.

Ikea gaat de grond in de Bospolder, langs de A4, zeker niet zelf gebruiken; een Leiderdorpse vestiging van het woonwarenhuis komt er niet. Ikea en de gemeente Leiderdorp zijn sinds oktober vorig jaar in gesprek over de vraag: wat dan wel? Inmiddels is gestart met een onderzoek naar wat kan en mag op het terrein. De scenario’s die worden bekeken zijn bedrijvigheid, winkels, hotels en ‘leisure’, wonen en een mix van dat alles.

Vooralsnog lijkt de voorkeur van de gemeente en Ikea uit te gaan naar het “versterken van de al aanwezige functies in dit deel van Leiderdorp”, dus vooral bedrijvigheid. De nieuwe bebouwing moet wel een “fraaie entree voor Leiderdorp”, vormen.


Stukje geschiedenis

De eerste plannen voor een Ikea in Leiderdorp stammen uit het begin van deze eeuw. Ooit was het de bedoeling dat de Zweedse woonwinkelgigant in 2009 haar Leiderdorpse filiaal zou openen. De plannen werden eindeloos vertraagd door een reeks van procedures en tegenwerkend economisch tij. Maar Ikea bleef Leiderdorp als kansrijke locatie zien en eind 2017 werd Ikea Nederland officieel eigenaar van de bouwgrond. Toen was nog het idee dat er voor de zomer van 2018 een nieuw bouwplan zou komen, ter vervanging van het oorspronkelijke plan dat stamt uit 2008. Maar enkele maanden later werd bekend dat de bouw van nieuwe ‘blauwe dozen’ niet langer in het Ikea beleid paste. Er was nog even sprake van een zogenaamde stadswinkel maar ook dat ging niet door.

Inmiddels ligt het Ikeaterrein braak sinds 2013, toen pannenkoekenboerderij De Hooiberg werd verplaatst. Er is nog gedacht over een tijdelijke invulling als zonnepark maar dat bleek niet rendabel. Een andere optie, inzaaien met olifantsgras als grondstof voor biobrandstof, moest worden afgeschoten omdat de grond daarvoor niet geschikt is.

Meer berichten