Speuren naar paddenstoelen
Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Links echt judasoor en rechts gele trilzwam</p>

Links echt judasoor en rechts gele trilzwam

(Foto: J.P.Kranenburg)
Natuur

Speuren naar paddenstoelen

Dat er op 4 en 8 november veel belangstelling was voor de paddenstoelenontdekkingstocht in het Leiderdorpse park De Houtkamp, was geen verrassing. 

“Bij de paddenstoelenexcursies die we jaarlijks organiseren is het ook altijd druk”, vertelt Ton Gordijn van natuurclub IVN, die de samen met het Milieu Educatief Centrum Leiderdorp de tocht uitzette. Dit jaar was een excursie met een groep vanwege corona niet mogelijk, maar de ontdekkingstocht, die iedereen individueel deed, was een goed alternatief, merkte Gordijn. “Vooral de zondag was populair, voor die middag hebben we rond de vijftig aanmeldingsmails gekregen. Daarnaast hebben heel wat toevallige passanten zondag een rondje langs de paddenstoelen gelopen.”

Wie zich vooraf had aangemeld, kon fraai gekleurde zwamzoekbladen, een determineersleutel en een plattegrond downloaden van de website van het MEC. Allemaal gemaakt door IVN-er André Biemans. Bij zo’n 25 paddenstoelen waren bordjes met uitleg geplaatst. “Maar wie goed keek, kon er nog veel meer vinden.”

Inmiddels nadert het paddenstoelenseizoen rap zijn einde. Gordijn: “Het was eigenlijk verwonderlijk dat we dit nu nog konden organiseren. Normaal heb je rond deze tijd al een paar ijskoude nachten gehad en dan zijn de paddenstoelen snel weg.” Op de foto’s hierboven en onder een kleine selectie van de paddenstoelenpracht die afgelopen weekend nog te bewonderen was in het park.

Meer berichten