Wethouder Willem Joosten doorkruist voortaan de regio in zijn gloednieuwe Carver. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Willem Joosten doorkruist voortaan de regio in zijn gloednieuwe Carver. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Een duurzaam karretje voor wethouder Joosten

Algemeen Milieu en duurzaamheid

Milieuvriendelijk, geen last van files, makkelijk parkeren, geen helm, voordelig en je zit altijd droog. Allemaal pluspunten waarom wethouder Willem Joosten (VVD, Verkeer) een Carver heeft aangeschaft. Afgelopen donderdag kreeg hij van Elger Hoekstra (commercieel manager van Carver) de sleutels voor dit innovatieve karretje. Het vult de leemte tussen auto en scooter.

Door Nelleke Thissen

Joosten wil als wethouder van onder meer verkeer bij voorkeur gebruik maken van klimaatvriendelijke vervoersmiddelen. De honderd procent elektrische Carver voldoet aan deze wens. “Op een volle accu kun je 100 kilometer rijden. Als wethouder moet ik geregeld in de regio op pad. Daarvoor is de capaciteit van het wagentje ruim voldoende. En ik kom altijd droog over. Dat is op de fiets niet altijd mogelijk”, zo somt hij enkele voordelen op. Met een simpele stekker kan de batterij thuis of aan een laadpaal worden opgeladen. Hij is voor één euro vol, verklaart Joosten. Hij heeft het stadskarretje privé aangeschaft dus niet op kosten van de gemeente. Een andere reden voor Joosten - tevens wethouder van economische zaken – om de Carver te kopen is dat het voertuig in Nederland ontwikkeld is en grotendeels geproduceerd wordt.


Carver vult gat

Volgens commercieel manager Elger Hoekstra vult het driewielige stadsvoertuig het gat tussen auto en scooter of brommer. Het heeft de veiligheid van een auto, maar de wendbaarheid en het gemak van een scooter. De Carver herbergt ruimte voor een passagier en tevens plek voor bagage die door het specifieke kantelsysteem (45°) niet kan schuiven. Ook zorgt het kantelen voor stabiliteit in bochten. Andere pluspunten zijn een cabrio dak, muziek- en telefoonaansluitingen. De Carver kost 9950 euro, maar is dankzij subsidiemaatregelen voor bedrijven – bijvoorbeeld bezorgdiensten - goedkoper. Hij is sinds 2019 op de markt. In dat jaar zijn er volgens Hoekstra ongeveer 300 verkocht. Voor de Carver is geen rijbewijs nodig. Hij is voor de wegenverkeerswet als brommer geclassificeerd. ‘Dus je rijdt ermee op een brommerfietspad of op de weg”, weet Joosten.

In Leiderdorp zijn nog nauwelijks Carvers gespot. De wethouder rijdt hier sinds donderdag in één van de eersten. Hij hoopt met zijn aankoop anderen te inspireren over te stappen naar deze nieuwe manier van vervoer en de auto te laten staan.Elger Hoekstra van 
Carver overhandigt Willem  Joosten de sleutels van zijn nieuwe karretje.

Uit de krant