Schoolplein Klerkenhof vrijwel zonder peuken
Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Fractie- en steunfractieleden van GroenLinks Leiderdorp verwijderden peuken en ander zwerfafval op en rond de schoolpleinen aan de Klerkenhof.</p>

Fractie- en steunfractieleden van GroenLinks Leiderdorp verwijderden peuken en ander zwerfafval op en rond de schoolpleinen aan de Klerkenhof.

(Foto: PR)
Milieu en duurzaamheid

Schoolplein Klerkenhof vrijwel zonder peuken

Sigarettenpeuken rond het schoolplein raken uit de mode. Die voorzichtige conclusie trekt GroenLinks Leiderdorp na de wijkactie die zij in de Klerkenhof hield. De ijverige prikkers visten er zaterdag 31 oktober slechts enkele tientallen tussen de bladeren op.

“Dit wordt een verhaal over een verheugend kleine opbrengst”, zo vat fractievoorzitter Bob Vastenhoud de rondgang langs de basisscholen De Hobbit en Bolwerk samen. Blikjes, plastic, piepschuim en andere rommel vallen nog wel op tussen de herfstbladeren. Maar filters van sigaretten - moeilijk afbreekbaar en daardoor slecht voor het milieu – liggen er maar mondjesmaat.

Met zo’n meevaller had Vastenhoud voorzichtig rekening gehouden. Niet voor niets is de maand oktober (stoptober voor veel verstokte rokers) de maand om de sigaret in de ban te doen. “Als minder mensen roken, gooien ook minder mensen peuken weg.” Daarbij komt dat schoolpleinen tegenwoordig rookvrije gebieden zijn. Om pal daarnaast een sigaret op te steken is in de ogen van de GroenLinks-voorman ‘not done’. “Kennelijk ben ik niet de enige Leiderdorper die er zo over denkt. Wel blijft elke peuk die op de grond ligt – onderweg hiernaartoe heb ik er heel wat gespot – er een te veel. Wij houden de peukenproblematiek in de gaten, ook in de andere elf maanden van het jaar.”

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).

Meer berichten