Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Chef-kok Erik van der Hulst (l) en directeur Jan-Willem Besselink (tweede van rechts) van Oud Poelgeest overhandigen de eerste maaltijden aan Eveline Idema en Hugo Brouwer (Voedselbank Leiden), en Arthur van Elzelingen (r) (Voedselbank Teylingen). | </p>

Chef-kok Erik van der Hulst (l) en directeur Jan-Willem Besselink (tweede van rechts) van Oud Poelgeest overhandigen de eerste maaltijden aan Eveline Idema en Hugo Brouwer (Voedselbank Leiden), en Arthur van Elzelingen (r) (Voedselbank Teylingen). |

(Foto: Willemien Timmers)
Regio

Landgoed Oud Poelgeest helpt voedselbanken

Landgoed Oud Poelgeest benut de coronasluiting van de horeca om de voedselbanken Teylingen en Leiden en omstreken te helpen. Het landgoed zal de komende vier weken 4400 maaltijden aanleveren aan deze twee regionale voedselbanken, die in de coronaperiode te kampen hebben met minder aanbod van producten, terwijl het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank juist blijft stijgen. Op dinsdag 27 oktober werden de eerste 1100 maaltijden overhandigd aan Arthur van Elzelingen (Voedselbank Teylingen) en Eveline Idema en Hugo Brouwer (Voedselbank Leiden).

“Nu het stiller is op het landgoed omdat bruiloften en zakelijke evenementen zo goed als geheel zijn weggevallen, willen we positief blijven doorpakken. Dit past bij onze inborst als bedrijf”, sprak directeur Jan-Willem Besselink van Oud Poelgeest. “Om ons team enthousiast aan het werk en betrokken te houden, hebben we gekeken naar wat juist in deze tijd onze maatschappelijke rol zou kunnen zijn. Als maatschappelijke onderneming zijn we gewend steeds te kijken waar en hoe we van betekenis kunnen zijn. Vandaar ons aanbod aan de voedselbanken.”

De komende vier weken zullen er telkens 1100 maaltijden voor de voedselbanken van Leiden en Teylingen gekookt worden. Chef-kok Erik van der Hulst: “Gisterenmorgen om tien uur zijn we begonnen met koken. Ditmaal hebben we 1100 porties nasi goreng, waarvan een deel vegetarisch, met omelet en kroepoek gemaakt. Enkel met verse ingrediënten want we hebben onze eigen kwaliteitsstandaard, en ook hiermee willen we ons visitekaartje afgeven.”

Volgende week zal de keuken van Oud Poelgeest opnieuw voor een uitdaging staan, maar de chef-kok heeft er duidelijk zin in.

Eveline Idema van Voedselbank Leiden en Arthur van Elzelingen van Voedselbank Teylingen bedankten Oud Poelgeest voor de vele maaltijden. “De eerste coronagolf heeft geleid tot vijftien procent meer klanten van de voedselbank. In Leiden krijgen wij er wekelijks tien gezinnen bij, en dat aantal blijft maar groeien.”

Daarnaast is inzamelen van producten met behulp van vrijwilligers vanwege de coronamaatregelen moeilijker geworden. “Ook volgen de supermarkten een nieuw beleid, waardoor wij in Leiden nog maar vijftien in plaats van honderd kratten voedsel per week binnenkrijgen”, sprak Hugo Brouwer.

Op dit moment doen wekelijks ruim duizend mensen uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude een beroep op de Voedselbank.

Jan-Willem Besselink van Oud Poelgeest: “Gelukkig staan we er niet alleen voor en helpen een aantal vaste leveranciers en ook collega’s mee. De eerste 2200 maaltijden worden verzorgd door de keuken van restaurant Oud Poelgeest zelf. Voor de overige 2200 maaltijden zoekt Oud Poelgeest hulp van restaurants in Leiden en omgeving.”

De actie van Oud Poelgeest wordt breed ondersteund. Besselink: “Met dank aan onze partners Hanos, B&J verhuur en de Rabobank kunnen we deze maatschappelijke uitdaging aan. Door samenwerking met MBO71 en Dorpsmarketing Oegstgeest, wordt onze actie breder getrokken.”

Meer berichten