Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Jasmin Sessler via Pixabay

‘Stop met het wegwerpen van peuken’

Om sigarettenpeuken kan GroenLinks Leiderdorp nooit heen. Waar de partij haar wijkactie ook houdt, de vangst van de moeilijk afbreekbare filters is altijd groot. Rond de scholen in de Klerkenhof zal dat zaterdag 31 oktober vermoedelijk niet anders zijn.

GroenLinks benut daar de laatste dag van oktober - ‘stoptober’ voor veel verstokte rokers - bewust om de peukenproblematiek weer te belichten. “Misschien kunnen we rokers helpen om van hun ongezonde gewoonte af te komen”, zegt fractievoorzitter Bob Vastenhoud hoopvol. “Maar los daarvan moeten de peuken in elk geval van straat af. Die tasten niet alleen de leefomgeving van nu aan, maar ook die van volgende generaties.”

Merkwaardig genoeg treft GroenLinks regelmatig juist bij rookvrije schoolpleinen vaak hoge concentraties sigarettenresten aan. “Zo geven rokers kinderen ook nog eens het verkeerde voorbeeld. Wij ruimen de rotzooi graag op, maar rekenen er dan wel op dat het wegwerpgedrag stopt.”

Vastenhoud en andere opruimers van GroenLinks krijgen regelmatig te horen dat zij ‘dweilen met de kraan open’. Zelf ziet het raadslid dat anders. “De aanhouder wint. In de gemeenteraad hebben wij het met hulp van andere fracties ook voor elkaar gekregen om de inzameling van vervuilende luiers duurzamer aan te pakken. Zo wordt Leiderdorp uiteindelijk steeds schoner.”

De wijkactie bij de basisscholen De Hobbit en Bolwerk (Vastenhoud: “Hopelijk is er geen peuk te bekennen”) dient zaterdag tevens als spreekuur en begint om 11.15 uur. “Tijdens de wijkactie houden we ons aan de geldende coronaregels. Mochten die tussentijds ingrijpend veranderen, dan moeten we de actie over oktober heen tillen.”

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).

Meer berichten