Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Het is belangrijk om goed te controleren of een commercieel bedrijf dat coronatesten aanbiedt, werkt met betrouwbare testen en geaccrediteerde laboratoria.&nbsp;</p>

Het is belangrijk om goed te controleren of een commercieel bedrijf dat coronatesten aanbiedt, werkt met betrouwbare testen en geaccrediteerde laboratoria. 

(Foto: pixabay)
corona

GGD waarschuwt: niet alle commerciële coronatesten zijn betrouwbaar

Steeds meer bedrijven bieden coronatesten aan. Mensen kunnen zich tegen betaling laten testen met de belofte dat de uitslag dezelfde dag volgt. Maar, waarschuwt de GGD, niet elk bedrijf werkt met een goedgekeurde testen en een geaccrediteerd laboratorium. Wat betekent dat de uitslagen lang niet altijd betrouwbaar zijn.

Wie positief test bij een commercieel bedrijf, wordt doorgestuurd naar de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. In veel gevallen accepteert de GGD de uitslag van de commerciële coronatest niet. Dan vraagt de GGD de positief geteste persoon zich nogmaals te laten testen in een GGD teststraat.

De commerciële test is in die gevallen dus weggegooid geld en verspilde tijd. Dat geldt ook bij een negatief testresultaat met een onbetrouwbare test. Die uitslag zegt helemaal niets, aldus de GGD. “U moet dan toch thuisblijven en u opnieuw laten testen.”

PCR-test

De GGD werkt met een PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie. Het RIVM houdt een lijst bij van deze goedgekeurde laboratoria. Een lijst van deze laboratoria is te vinden via deze link.
Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast blijkt regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.


Testen die de GGD wel accepteert

Volgens de GGD is een corona patiënt: elke persoon bij wie door middel van gevalideerde PCR of andere nucleïnezuuramplificatietest of een in Nederland gevalideerde antigeensneltest een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld. Kortom: als een bedrijf met een goedgekeurde test en een geaccrediteerd laboratorium werkt, accepteert de GGD de uitslag wel. “Controleer daarom dus goed of het bedrijf waar u een corona test wilt kopen hiermee werkt. Zo komt u niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan”, raadt de GGD aan.

Meer berichten