Met de tanden stevig in de onderlip draait Sabine Hoogland slim om Wenke Stedehouder van Berkum heen en gaat de 2-1 voor de Leiderdorpse Racing scoren. Op de achtergrond links kijkt Manon Heiliegers toe. Foto: Gert Jan van Heyningen

Dik verdiende winst voor veerkrachtig RCL

Sport

De RCL vrouwen versloegen eensgezind de vrouwen van promovendus Berkum uit Zwolle. Het werd 3-2 na een 1-1 stand bij rust. Op basis van inzet en veerkracht was het een dik verdiende overwinning. In de stromende regen lieten de Leiderdorpsen bij vlagen voetbal op hoog niveau zien, afgewisseld met af en toe onnodige ongerustheid en angst. Het vertrouwen in eigen kunnen moet nog groeien maar deze winst werd dankbaar gekoesterd.

Door: Gert Jan van Heyningen

Een vreemde ambiance op sportpark de Bloemerd, een Hoofdklassewedstrijd zonder publiek. Ver achter de hekken verscholen achter paraplu’s stonden de echte diehards die van deze groep meiden niets wilde missen. Er moest uitgeweken worden naar kunstgras en dat was zeker geen verkeerde keus.

Voorsprong

RCL vertoonde aantrekkelijk aanvallend spel van RCL met kansen voor Eline Blaauw, Manon Heiliegers en Yara Haasnoot. De Racing nam het initiatief en liet 25 minuten prima voetbal zien. Helaas werd het doel niet gevonden maar in de 33e minuut kwam RCL wel op voorsprong. Een vrije trap van ruim 30 meter werd door aanvoerster Lesley Landweer hoog in de touwen geschoten. RCL kon de voorsprong niet lang vasthouden want drie minuten later was het Anouk van Vilsteren die voor Berkum de gelijkmaker scoorde.

Eensgezind

RCL opende sterk in de tweede helft en toonde lef en karakter. De ploeg wilde collectief duidelijk meer afstand nemen en creëerde een aantal prima mogelijkheden. In de 51e minuut kwam de beloning. Goed doorgaan van Eline Blaauw, Yara Haasnoot en Manon Heiliegers resulteerde in een pass op Sabine Hoogland die zich met een aantal fraaie bewegingen vrij speelde en met een droge knal de 2-1 scoorde.

Na dit doelpunt kroop onnodig de onzekerheid in het team. In de 83e minuut maakte Anouk van Vilsteren daar dankbaar gebruik van en bracht de stand weer in balans. De Racing wakker geschud en nam geen genoegen met de puntendeling. Met volle overtuiging werd de jacht op het Berkum doel hervat wat de nodige kansen opleverde. Vijf minuten voor tijd scoorde Lesley Landweer op aangeven van Sabine Hoogland de bevrijdende derde treffer voor RCL.

Zelfbewustzijn

John van der Meer glunderde na afloop en complimenteerde zijn meiden voor de eensgezinde enthousiasme die de groep liet zien. “Op basis van inzet en karakter een verdiende overwinning maar nog steeds sluipt zo af en toe de angst erin. Het zelfvertrouwen of eigenlijk de zelfbewustheid heeft nog wat aandacht nodig om het maximale eruit te halen. Dat moeten we echt onder controle krijgen waardoor het vertrouwen in eigen kunnen maatgevend gaat worden”, aldus Van der Meer.

Komende week speelt RCL voor de KNVB beker in Zwolle tegen Topklasser Be Quick ’28.

Na een pass van Sabine Hoogland maakte aanvoerster Lesley Landweer van RCL geen fout en schoot het leer vijf minuten voor tijd loeihard hoog in de touwen. De winst met 3-2 was een feit en de Racing nestelt zich in de top van de Hoofdklasse.

De pass van Sabine Hoogland op de inkomende aanvoerster van RCL Lesley Landweer. Die maakte geen fout en schoot het leer vijf minuten voor tijd loeihard hoog in de touwen. De winst met 3-2 een feit en de Racing nestelt zich in de top van de Hoofdklasse.

Eline Blaauw in het centrum voorbij aanvoerster Jorie Schepers en Wenke Stedehouder maar het net werd niet gevonden.