Wethouders Rik van Woudenberg (links) en Daan Binnendijk zaaien een zaadmengsel voor bij- en vlindervriendelijke bloemen. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouders Rik van Woudenberg (links) en Daan Binnendijk zaaien een zaadmengsel voor bij- en vlindervriendelijke bloemen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Voormalig Vlikoterrein wordt vlinderidylle

Algemeen

Nu is het nog een modderige vlakte maar komend voorjaar moet het voormalige Vlikoterrein in Leiderdorp een prachtige bloemenzee zijn. Wethouders Daan Binnendijk (CDA) en Rik van Woudenberg (D66) gaven daar donderdagochtend 8 oktober een aanzet toe door het uitstrooien van handenvol bloemzaden.

Door: Corrie van der Laan

In het bij- en vlindervriendelijke mengsel zitten zaden van zo’n veertig bloemsoorten. Allemaal bloemen en kruiden die thuishoren in het polderlandschap, zoals klaver, boterbloem, koekoeksbloem, klaproos, korenbloem, wikke en boerenwormkruid. Bovendien wordt een aantal fruitbomen geplant. Het moet een feestjes worden voor vlinders en bijen. En voor de Leiderdorpers die er een fraai park van 2,3 hectare bij krijgen.

Een flink deel van industrieterrein De Lage Zijde aan de Achthovenerweg in Leiderdorp werd decennialang in beslag genomen door de loodsen en kantoorgebouwen van afvalverwerkingsbedrijf Vliko. De locatie werd op een gegeven moment te klein en de aan- en afrijdende vrachtwagens veroorzaakten veel overlast voor bewoners langs de route. In 2013 werd besloten dat Vliko met steun van het samenwerkingsverband De Oude Rijnzone* naar bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude zou verkassen. Dat bood meteen gelegenheid om bedrijventerrein De Lage Zijde te herstructureren en te verkleinen zodat de industrieële ‘puist’ in het polderlandschap wat verkleind werd.

Vervuiling

Die verhuizing was 1 oktober 2016 een feit maar het vergroenen van het vrijgekomen terrein kreeg te kampen met tegenslag. Toen Vliko (dat enige tijd terug is opgegaan in Renewi) de grond overdroeg aan de gemeente Leiderdorp, ging dat vergezeld van een zogeheten schone grond verklaring. In het najaar van 2018 bleek er toch asbest in de grond te zitten. Er volgde een uitgebreid onderzoek om helder te krijgen hoe ernstig de vervuiling was, wat er moest gebeuren om de grond schoon te krijgen en wie dat zou moeten betalen.

Het bleek uiteindelijk te gaan om een heel oude vervuiling, uit de tijd voordat Vliko op de Lage Zijde was gevestigd. Wat betekende dat de saneringskosten niet verhaald konden op het bedrijf. Het werd uiteindelijk geen financiële strop voor de gemeente; de kosten van het schoonmaken van de grond konden gedekt worden uit de beschikbare fondsen uit de Oude Rjinzone

Afgelopen zomer kon het werk voor de vergroening van het braakliggende - en geheel schoongemaakte - terrein dan eindelijk starten. Over een week of twee is het in grote lijnen klaar en liggen de wandelpaden er. En dan is het een kwestie van geduld hebben totdat de bloemenzaden ontkiemen.

* In De Oude Rijnzone werken Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reewijk samen om het gebied langs de rivier de Oude Rijn tussen Leiden en Bodegraven te herstructureren. 


Het nieuwe parkje krijgt bloemrijke weiden, fruitbomen, bankjes en informatieborden en een rij elzen als afscheiding met bedrijventerrein de Lage Zijde.

Uit de krant