Yara Haasnoot krult fraai het leer om doelvrouw Esmée Umans van Saestum heen en brengt RCL op een 2-0 voorsprong.

RCL-vrouwen gedreven langs Saestem

Sport

De vrouwen van RCL boekten zaterdag een krappe overwinning tegen Saestum maar de drie punten waren meer dan verdiend. De Racing liet vooral in de eerste helft met een gezonde dosis werklust goed combinatievoetbal zien. Na tien minuten spel verzilverde Lesley Landweer een strafschop en in de tweede helft schoot Yara Haasnoot de 2-0 in de touwen. Acht minuten voor tijd scoorde Saestum de aansluitingstreffer waardoor de eindstand van het kwalitatief hoogstaande duel 2-1 werd.

Door: Gert Jan van Heyningen

Op sportpark de Bloemerd speelde RCL de eerste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse vrouwen van de nieuwe competitie. Het sterke tweede team van Saestum uit Zeist kwam op bezoek. In het afgelopen seizoen waren RCL en Saestum toonaangevende ploegen met kans op de titel. Het trouwe publiek kreeg goed voetbal in hoog tempo voorgeschoteld. Het enthousiaste RCL domineerde op het middenveld met Manon Heiliegers, Sabine Hoogland en Robin Potters. In de tiende minuut werd Manon Heiliegers in de zestien onderuit gelopen. De toegekende strafschop werd door aanvoerster Lesley Landweer ingeschoten. RCL wilde duidelijk meer en kreeg via Yara Haasnoot, Eline Blaauw en Kimberley van Delft voldoende mogelijkheden de score minimaal te verdubbelen.

Solide

In de tweede helft moest de Racing anticiperen op het veranderende spelpatroon van Saestum en deed dat kundig. Saestum zette druk, echter de laatste linie met Susanne Hoogenboom, Emma Verdaasdonk, Romy Siera en sluitpost Hannah van den Heuvel deden dat solide en gaven geen krimp. In de 68e minuut stuurde Manon Heiliegers met een slim balletje de snelle Yara Haasnoot de diepte in. Zij schoot heel keurig het leer langs sluitpost Esmée Umans in de touwen.

De 2-0 was een feit maar dat zat de formatie uit Zeist toch niet lekker. Saestum zette pressie met als gevolg dat in de 82e minuut Clara van Ardenne van Saestum de aansluitingstreffer scoorde.

Met de 2-1 op het scorebord werd het voor de Racing nog even heel spannend. Maar de thuisploeg kreeg in de laatste minuten zelfs nog mogelijkheden de stand te vergroten. De verdiende winst is in de pocket net als de bijbehorende eerste drie punten en dat met uitstekend spel.

Zelfvertrouwen

RCL coach John van der Meer was na afloop dolblij met deze eerste drie punten”: “Deze overwinning is een echte opsteker voor het zelfvertrouwen voor de complete groep inclusief begeleiding. Een stimulans ook om de ingezette weg te vervolgen. We hebben collectief op wilskracht gestreden en dat smaakt gewoon naar meer”.

Zaterdag spelen de RCL vrouwen uit op Nieuw Terbregge tegen Sparta Rotterdam. Aanvang is 17.00 uur.

Balvirtuoos Eline Blaauw passeert de verdedigsters Christy Willigenburg en Pascalle Doorn maar deze inzet leverde geen doelpunt op.
Racing aanvoerster Lesley Landweer gaat vanaf elf meter het leer loeihard in de touwen schieten en zet daarmee RCL al vroeg in de wedstrijd op een verdienstelijke 1-0 voorsprong.