Door ver naar achteren uit te waaieren lukte het een veilige groepsfoto te maken van een groot deel van de zwerfafvalopruimers. Op de voorste rij zit organisator Marieke van Leeuwen met haar kinderen. | Foto: J.P. Kranenburg
Door ver naar achteren uit te waaieren lukte het een veilige groepsfoto te maken van een groot deel van de zwerfafvalopruimers. Op de voorste rij zit organisator Marieke van Leeuwen met haar kinderen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorpers van alle leeftijden slaan handen ineen voor opschonen De Bloemerd

Algemeen Milieu en duurzaamheid

Er werd zaterdag 19 september hard gewerkt in De Bloemerd. Zeventig milieubewuste Leiderdorpers, in leeftijd variërend tussen de 4 en 75 jaar, waren naar het sport- en recreatiepark gekomen om rommel op de paden en tussen het groen te verwijderen. Dat in het kader van de World Cleanup Day, de dag waarop wereldwijd zwerfafval wordt opgeruimd.

De Leiderdorpse actiedag was georganiseerd door Marieke van Leeuwen van Fairhups, in samenwerking met #JongLDRDRP (het jongerenwerk van Incluzio) en de gemeente Leiderdorp. De oogst was aanzienlijk: ruim dertig vuilniszakken vol afval plus grote spullen als oude fietsen (twee stuks), tuinmeubilair en zelfs een winkelwagentje.

Jongeren betrekken

Marieke benaderde enige tijd geleden jongerenwerkers Lise Huitinga en Mimoun Ben Aisa met de vraag of zij samen met haar een actie op touw wilde zetten om ook jongeren te betrekken bij de zwerfafvalproblematiek. Een verzoek waarop enthousiast werd gereageerd. Tijdens een graffiti-workshop voor de jeugd bij de jongerenontmoetingsplaats De Blik in De Bloemerd, afgelopen augustus, vertelde Marieke over de plannen voor World Cleanup Day en ruimde ze, als opwarmertje, samen met jongeren het basketbalpleintje op. Meteen werden die dag afspraken gemaakt met de graffiti-artiesten van O.K. Ultra om te helpen bij het pimpen van minicontainers tijdens World Cleanup Day. Dé manier om jongeren enthousiast te krijgen aanwezig te zijn bij het opruimevenement.


Graffiti vs eco-vriendelijk

Het lijkt een bijzondere keuze om een duurzame actie als zwerfafval opruimen te combineren met graffiti. Immers, graffiti wordt vaak geassocieerd met rotzooi en vandalisme. Marieke, onder meer schrijfster van de column Ecovriendelijk leven die eens per drie weken in deze krant verschijnt, is zich daarvan bewust. Maar, zegt ze, “soms is het nodig om over je eigen (voor)oordelen heen te stappen om de verschillen tussen groepen te overbruggen. Graffiti kan je zien als vervuilend maar het is ook een kunstvorm met haar eigen waarde.” Graffiti stimuleert ook creativiteit, benadrukt ze. “Creativiteit is een manier om tot zelfinzicht te komen. Dat helpt jongeren op hun weg naar volwassenheid en de keuzes die ze dan maken.” Ze geeft aan dat in gesprekken met jongeren en de graffiti-artiesten duidelijk werd dat zij zich ook zorgen maken over de vervuiling van onze aarde en daar ook wat aan proberen te doen.

De Bloemerd is al jaren een plek waar veel zwerfafval ligt. Vaak wordt gezegd dat ‘hangjongeren’ hier de hoofdreden van zijn. Er zijn dan ook veel plekken in het park waar de jeugd ’s avonds zonder veel overlast te geven kan chillen. Op deze plekken worden regelmatig lege flessen en scherven gevonden. Maar het is veel te kort door de bocht om met de vinger naar jongeren te wijzen als belangrijkste veroorzakers van de rommel. Ook rondom alle sportverenigingen en in de zuidpunt van het park, richting de McDonalds, werden vele kilo’s afval weggehaald door de opruimers.

Vuilcontainers pimpen

Jongeren staken zelf ook hun handen uit de mouwen en spraken terwijl zij dat deden leeftijdsgenoten aan om hun afval niet op de grond te gooien. Daarna hielpen ze O.K. Ultra met het kunstig bespuiten van dertig mini-vuilcontainers. Ook de container van wethouder Willem Joosten werd ‘gepimpt’. Dennis Bonsen, oprichter van O.K. Ultra, nam die klus voor zijn rekening. De wethouder kreeg naast een VVD logo en zijn naam ook nog een ‘to-do’ lijstje mee aan de binnenkant van zijn container. Daarop staan onder andere een graffiti-vrijplaats en acties die het klimaat minder belasten.

Jongerenwerker Minoun vormde met drie jongeren een zeer actief opruimgroepje.
Dennis Bonsen pimpt de restafval minicontainer van wethouder Willem Joosten.
In totaal werden dertig huisvuil- en groenafvalcontainers verfraaid onder leiding van de graffiti-artiesten van O.K. Ultra.
De laatste groep opruimers met een deel van de dagoogst. | Foto: M. van Leeuwen

Uit de krant