Enthousiasme bij wethouder Joosten (rechts vooraan), KJS conciërge Erik de la Rie en de kinderen van groep 8 over de School op SEEF schoolbrengweek.
Enthousiasme bij wethouder Joosten (rechts vooraan), KJS conciërge Erik de la Rie en de kinderen van groep 8 over de School op SEEF schoolbrengweek. Foto: J.P.Kranenburg

Oproep: Ga op de fiets of lopend naar school

Algemeen onderwijs

Naar school fietsen of lopen is gezond en leuk. Bovendien bevordert dit de verkeersveiligheid bij school en de verkeersvaardigheid van kinderen. Om hiervoor aandacht te vragen, organiseert School op SEEF van 14 tot 19 september de ‘Schoolbrengweek'. In die week roepen scholen ouders en leerlingen op om niet per auto maar vooral lopend of fietsend naar school te komen. Afgelopen vrijdag overhandigde verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) aan de deelnemende scholen in Leiderdorp een brief met poster over de actieweek.

Door: Nelleke Thissen

"Wie komt met de fiets naar school”, vroeg de wethouder aan de groep 8 leerlingen van de Koningin Julianaschool (KJS). Verreweg de meeste kinderen staken hun hand op. Ook gingen vele handen omhoog op zijn vraag hoeveel leerlingen dat lopend doen. Slechts een handjevol bleek door hun ouders met de auto te worden gebracht, constateerde de wethouder tevreden. Wellicht dat dit aantal nog minder wordt dankzij de schoolbrengweekactie van volgende week. De KJS aan de Kom van Aaiweg is één van de basisscholen in Leiderdorp die hieraan meedoen.

Challenge

Tijdens de School op SEEF schoolbrengweek besteden de deelnemende scholen aandacht aan de verkeersveiligheid rond hun school, die onder meer bemoeilijkt wordt door parkerende ouders. Maar ook aan thema’s als gezondheid, milieu en verkeersvaardigheid. Die worden eveneens bevorderd door te fietsen of te lopen naar school. Ouders en kinderen ervaren dit bovendien als gezellig en sociaal, zo meldt School op SEEF.

Deze organiserende instantie heeft dit jaar voor de actieweek een ouder-kind ‘challenge’ bedacht. Ouders en kinderen kunnen daarbij op een creatieve manier bedenken hoe vaak ze lopend of fietsend naar school kunnen gaan. De leerlingen krijgen daarvoor challengekaarten die ze kunnen insturen. In totaal worden uit alle inzendingen zeven winnaars gekozen. Zij krijgen ieder twee bioscoopbonnen.

Naast de KJS doen nog vier andere Leiderdorpse basisscholen mee aan de actieweek. Joosten verwacht dat de niet-deelnemende scholen op een ander moment aandacht aan dit onderwerp besteden.

Knelpunten

Komen de groep 8 leerlingen van de KJS op hun weg naar school zelf onveilige situaties tegen? De wethouder vroeg dit nadat Eric de la Rie, de conciërge, namens de school de actiebrief in ontvangst had genomen. Dat bleek het geval. Berber ervaart de Acacialaan, een 30 km-weg, lastig om over te steken. Ze moet vaak heel lang wachten. En Fien voelt zich niet veilig op de fietspaden van het Amaliaplein bij de Lidl. Auto’s komen daar van alle kanten.

De wethouder kon de dames gerust stellen. Het Amaliaplein en Ericalaan worden binnenkort al aangepakt. En verbeteringen van de verkeerssituatie op de Acacialaan staan voor volgend jaar in de planning. Elise wees de wethouder op de snelheid waarmee sommige auto’s door de straat van hun school rijden. Daarvoor heeft de wethouder geen plannen. Dat is een kwestie van verkeersgedrag waarop je automobilisten alleen maar kan aanspreken.

SCHOOL op SEEF is een programma van Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH).

Uit de krant