Anders, maar zeer geslaagd
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Tussen 2 en 3 uur 's middag was het gezellig druk op de Jaarmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg
Tussen 2 en 3 uur 's middag was het gezellig druk op de Jaarmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P.Kranenburg)
Evenement

Anders, maar zeer geslaagd

De Jaarmarkt Leiderdorp 2020 op zaterdag 5 september was heel anders en veel kleiner dan de voorgaande twee versies maar zeer geslaagd. In de middag werd het gezellig druk maar nooit té druk.

Dit jaar was er geen evenementenplein; de Jaarmarkt concentreerde zich op de Laan van Berendrecht waar ruim zestig kramen op ruime afstand van elkaar stonden opgesteld. Daar werden de coronaregels goed gevolgd door de bezoekers. Organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Rudeboy Media hadden er ook alles aan gedaan om dat eenvoudig te maken. Er was een verplichte looprichting, en tussen de heen- en terugbaan stonden dranghekken. Bij de toegang van de Jaarmarkt werd bezoekers gevraagd hun handen te desinfecteren en een team van handhavers hield alles goed in de gaten. ‘Brigadier BOB’, gewapend met een megafoon, bracht zo nodig de anderhalvemeter-regel nog even met humor onder de aandacht.

De Jaarmarkt werd zaterdag om 10 uur ’s ochtends geopend door burgemeester Laila Driessen en kwam wat aarzelend op gang. Wat wel zo prettig was voor vroege vogels die zo rustig konden snuffelen bij de koopwaar en de informatiekramen.

Vanaf een uur of 11 tot half 4 waren er steeds tussen de tweehonderd en vierhonderd bezoekers, heeft de organisatie geteld, wat het dagtotaal op zo’n vijfduizend brengt. Slechts een derde van de voorgaande twee edities van de Jaarmarkt, maar gezien de omstandigheden een prima aantal.

Rudo Slappendel toonde zich achteraf tevreden. “Het ging zoals we hadden gehoopt. Bezoekers waren blij dat er weer wat werd georganiseerd en ook voor een aantal van de kraamhouders was dit weer de eerste braderie sinds de lockdown. Het lukte niet iedereen overal en altijd om die anderhalve meter te handhaven, maar over het geheel genomen ging het goed. We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad. De omwonenden hebben allemaal een brief in de bus gehad waarop ook mijn telefoonnummer stond, zodat ze contact konden opnemen. Maar daar is geen gebruik van gemaakt.” Het enige minpuntje was de wind die het de kraamhouders soms knap lastig maakte. “Dat blijft een nadeel aan deze plek. We moeten nog eens goed kijken wat we daar aan kunnen doen.”

Inmiddels heeft Slappendel de datum voor de vierde editie van de Jaarmarkt Leiderdorp alweer geprikt. “Dat wordt zaterdag 4 september 2021.”

Meer berichten