Alles uit de kast voor een verantwoorde Jaarmarkt
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Rudo Slappendel en Joyce van Meurs, partners in het zakelijk leven én privé, doen er alles aan om de Jaarmarkt zo corona-veilig mogelijk te maken.
Rudo Slappendel en Joyce van Meurs, partners in het zakelijk leven én privé, doen er alles aan om de Jaarmarkt zo corona-veilig mogelijk te maken. (Foto: J.P.Kranenburg)
Evenement

Alles uit de kast voor een verantwoorde Jaarmarkt

Voor het derde achtereenvolgende jaar krijgt Leiderdorp op de eerste zaterdag van september een Jaarmarkt. Net zoals in 2018 en 2019 is de organisatie in handen van Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Rudeboy Media. Best spannend om zo’n evenement op poten te zetten in deze tijden van corona.

Door: Corrie van der Laan

Slappendel en Van Meurs zijn zich zeer bewust van de gemengde gevoelens onder de Leiderdorpse bevolking over de Jaarmarkt. In berichten op social media komt duidelijk naar voren dat veel mensen zin hebben in weer eens een leuke activiteit in eigen dorp, maar er is ook aardig wat ongerustheid. “We weten in wat voor tijd we leven”, zegt Slappendel. “Natuurlijk willen mensen er graag weer eens op uit en de Jaarmarkt is dan een mooie gelegenheid. Maar het moet wel zo verantwoord mogelijk zijn, en het is onze taak om daarvoor te zorgen.”

Een kwart

Een evenement met meer dan 15.000 bezoekers, zoals de voorgaande twee jaren, gaat het dan ook beslist niet worden. “We doen maar een kwart van wat we bij de vorige edities deden”, vertelt Van Meurs. “Zo is er geen groot plein met optredens en foodtrucks.” Wat blijft zijn de kramen op de Laan van Berendrecht. Het zijn er maar een stuk of vijftig, tegen honderd vorig jaar, maar wel met een goede variatie in artikelen. “Er is verkoop van kleding, puzzels, schilderijen, sieraden, fietsen en stroopwafels, om maar een paar dingen te noemen. Ook zullen enkele lokale organisaties en verenigingen zich presenteren.”

Terrassen

Twee bestaande terrassen zijn geïncorporeerd in de Jaarmarkt: aan de kant van winkelcentrum Santhorst het terras van IJscafé Danice en aan de Winkelhofkant het terras bij Grand Café Hofplein. Bij Hofplein zullen ook wat optredens plaatsvinden. 

Brigadier BOB

De Laan van Berendrecht is met dranghekken in tweeën gedeeld zodat bezoekers een rondje kunnen lopen. De juiste looprichting wordt duidelijk op het wegdek aangebracht en overal worden ‘houd afstand’-stickers aangebracht. Slappendel: “We hebben geluisterd naar de zorgen van mensen en beveiligers ingehuurd om alles op een vriendelijke manier in de gaten houden. Daarnaast loopt ‘Brigadier BOB’ rond om bezoekers op de regels te wijzen.” “Als het echt te druk wordt, gaan de toegangshekken even dicht”, vult Van Meurs aan. “Dan is het ‘één persoon eruit, één erin’. We hopen natuurlijk ook op de medewerking van de bezoekers want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk wordt. Dus houd afstand en blijf thuis als je je niet lekker voelt!”

Anders dan voorgaande jaren zal het opbouwen van de Jaarmarkt pas starten in de vroege ochtend van de dag zelf, zaterdag 5 september. De Jaarmarkt gaat open om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Vergrootglas

“We snappen dat we als organisatoren onder een vergrootglas liggen”, zegt Slappendel. “Maar we hebben er alle vertrouwen in en hopen dat mensen op 6 september zeggen: ‘Dit was eigenlijk gewoon goed’.”


Meer berichten