Voorzitter Divera Kapteijn van de EHBO-vereniging Leiderdorp en wethouder Daan Binnendijk openen de nieuwe AED bij de brandweerkazerne.
Voorzitter Divera Kapteijn van de EHBO-vereniging Leiderdorp en wethouder Daan Binnendijk openen de nieuwe AED bij de brandweerkazerne. Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorps gemeentebestuur gaat gaten in AED netwerk zelf vullen

Algemeen Gezondheid Gezondheid

De vijf witte gaten in het Leiderdorpse netwerk van dag en nacht beschikbare AED’s worden zeer binnenkort opgevuld. “De AED’s zijn al besteld”, meldde wethouder Daan Binnendijk (CDA) woensdagmiddag 26 augustus.

Door: Corrie van der Laan

Hij kwam met die heugelijke mededeling vlak nadat hij samen met voorzitter Divera Kapteijn van de Leiderdorpse EHBO-vereniging een gloednieuwe 24/7 bereikbare AED had onthuld, die een plek heeft gekregen aan de buitenmuur van de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg. Het apparaat is gekocht door de gemeente, de EHBO-vereniging heeft de bijbehorende kast gefinancierd.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang; als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt, is de overlevingskans het grootst. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED 24 uur per dag voor het grijpen ligt.

In Leiderdorp is dat nog lang niet het geval. De gemeente telt nu zeven altijd bereikbare AED’s - inclusief de nieuwe bij de brandweerkazerne. Daarnaast zijn er negen AED’s in winkels, sportinstellingen en andere gebouwen die niet altijd open zijn. De meeste AED’s zijn gefinancierd via burgerinitiatieven. Het AED netwerk toont nog vijf gaten: het buitengebied bij de Doeshaven, de wijk Ouderzorg (inclusief park de Houtkamp), het Zijlkwartier, park De Bloemerd en de Baanderij.

Motie

In november 2018 nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan waarin het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd met een plan te komen om het AED netwerk dekkend te maken. Ruim een half jaar later, in juni 2019 besloot het college om burgerinitiatieven voor een 24/7 bereikbare AED in een van de 'witte vlekken' zo nodig te ondersteunen met een financiële bijdrage van maximaal 500 euro per zone. Dat leek aanvankelijk een goede stimulans maar leverde toch te weinig op.

Niet langer wachten 

Het college heeft nu besloten niet langer te wachten op burgerinitiatieven en er zelf voor te zorgen dat de ontbrekende AED’s er komen. Een onvoorziene kostenpost van zo’n 15.000 euro. “We gaan er geld voor vinden”, zei Binnendijk woensdag zelfverzekerd.

Burgerhulpverleners

Overigens kan niet iedereen een AED pakken; ze hangen allemaal in een solide afgesloten kast. Alleen geregistreerde burgerhulpverleners kunnen erbij, legt Divera Kapteijn uit. “Het eerste wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt, is 112 bellen. Burgerhulpverleners in de buurt krijgen dan een oproep via hun telefoon waarbij ze ook de code krijgen van de dichtstbijzijnde AED kast.” Zelf heeft ze in de afgelopen twee jaar zeven van die oproepen gehad maar ze hoefde nooit daadwerkelijk in actie te komen. “In Leiderdorp zijn ambulances razendsnel aanwezig.”

Cursussen

Het aantal burgerhulpverleners en hun spreiding over de gemeente is in Leiderdorp is principe voldoende, maar meer is natuurlijk altijd beter. De EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert regelmatig cursussen in reanimatie en het gebruik van een AED, als is dat nu even wat minder vanwege de coronacrisis. De eerstvolgende cursus staat gepland voor begin 2021. Hou daarvoor deze krant en de website ehboleiderdorp.nl in de gaten.

Uit de krant