Flinke daling aantal nieuwe besmettingen met corona in regio
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het aantal nieuwe besmettingen in Hollands Midden per week.
Het aantal nieuwe besmettingen in Hollands Midden per week. (Bron: RIVM)
corona

Flinke daling aantal nieuwe besmettingen met corona in regio

Nadat een periode van vijf weken waarin het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands Midden gestaag toenam, is het aantal nieuwe besmettingen tussen 17 en 23 augustus weer gedaald. Werden in week 33 nog 216 personen positief getest, vorige week waren dat er 124.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen blijft laag. Vorige week ging het in Hollands Midden om één patiënt, de twee weken daarvoor waren er twee nieuwe opnames per week. Wel zijn vorige week drie mensen overleden aan COVID-19, alle drie afkomstig uit Leiden.

Leiderdorp

In Leiderdorp werden vorige week vijf mensen positief getest, evenveel als een week eerder. Dat is wel duidelijk meer dan in de periode van half april tot en met de eerste week van augustus. Toen schommelde het aantal besmettingen per week tussen de nul en drie.

Sinds het begin van de corona-pandemie zijn 56 Leiderdorpers positief getest voor het virus, 14 Leiderdorpers zijn met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen en 6 Leiderdorpers zijn aan de ziekte overleden. Omdat niet iedereen getest is, ligt het werkelijk aantal besmette personen en overledenen aan de ziekte zeer waarschijnlijk hoger.

Leidse regio

In de hele Leidse regio kwamen er volgens de nieuwste cijfers van de GGD vorige week 33 nieuwe besmettingen bij. Leiden had de meeste besmettingen, 19, maar heeft ook verreweg de meeste inwoners. In de week van 10 tot 17 augustus telde Leiden nog 33 nieuwe besmettingen Opvallend was de stijging in Oegstgeest: daar werden vorige week 6 besmettingen gemeld. In week 33 waren dat er 2, de drie weken daarvoor steeds 1. Uit Voorschoten werden vorige week 2 nieuwe patiënten gemeld, een week eerder waren dat er 5. Zoeterwoude is de enige gemeente in de regio die er afgelopen week geen enkele besmetting bij kreeg.

Testuitslag online uitlezen

Sinds maandag 24 augustus kan iedereen die getest is zijn uitslag uitlezen door in te loggen met DigiD via de website www.coronatest.nl. Eerder konden alleen mensen die een afspraak via de website gemaakt hadden de uitslag online uitlezen. Mensen die telefonisch een afspraak hadden ingepland, moesten wachten tot ze over de uitslag werden gebeld.

Het landelijke callcenter is verantwoordelijk voor het doorbellen van de testuitslagen. Doordat het aantal testaanvragen afgelopen week steeg met 40 procent, werden uitslagen vanwege de drukte soms later doorgebeld. Door de uitslag online beschikbaar te maken, hoopt de GGD dat wordt voorkomen dat mensen de uitslag pas laat te horen krijgen. Het landelijke callcenter checkt wel of de uitslag daadwerkelijk is uitgelezen en belt alsnog na als blijkt dat de uitslag nog niet is geopend.

Meer berichten