Logo leiderdorpsweekblad.nl
Drukbezochte meet & greet momenten met Sinterklaas, zoals hier bij winkelcentrum Santhorst, zullen er dit jaar niet zijn.
Drukbezochte meet & greet momenten met Sinterklaas, zoals hier bij winkelcentrum Santhorst, zullen er dit jaar niet zijn. (Foto: J.P. Kranenburg)

Sinterklaasintocht 2020 in Leiderdorp: uitsluitend Roetveegpieten en geen pakjesboot

Ook in Leiderdorp brengt Sinterklaas dit jaar uitsluitend Roetveegpieten mee. En dat is niet de enige verandering bij de intocht van de goedheiligman in ons dorp, die gepland staat voor zaterdag 21 november. Vanwege de coronacrisis is de altijd zeer druk bezochte feestelijke aankomst van de pakjesboot aan de Ockenrode geschrapt. Wel zullen Sinterklaas en zijn helpers een uitgebreide rondtocht door het dorp maken, waarbij geprobeerd wordt zoveel mogelijk wijken aan te doen.

Door: Corrie van der Laan

Vorig jaar werd Sinterklaas bij zijn intocht in Leiderdorp nog vergezeld door traditionele Zwarte Pieten. De Stichting Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp, die het evenement organiseert, liet toen wel doorschemeren dat ook hier de Zwarte Pieten op den duur van uiterlijk zouden veranderen. “We willen best bewegen, maar wel in ons eigen tempo”, zei bestuurslid Annemiek de Groot van de stichting toen.

Die beweging is wat sneller gegaan. Dat heeft alles te maken heeft met de landelijke aandacht voor Zwarte Piet tijdens de vele Black Lives Matter protestacties eerder dit jaar, zo laat de stichting weten. “Dat heeft ervoor gezorgd dat we nog eens goed naar de Leiderdorpse Sinterklaasintocht hebben gekeken. Daarbij hebben we ons vooral afgevraagd welk beeld onze doelgroep (de kinderen in Leiderdorp) krijgt voorgeschoteld. Het Sinterklaasjournaal op de landelijke televisie heeft al afscheid genomen van Zwarte Piet. En uit contact met bijna alle twaalf Leiderdorpse basisscholen blijkt dat vrijwel alle scholen ook zijn overgeschakeld van Zwarte Pieten naar Roetveegpieten. Omdat we een feest voor de kinderen willen maken, hebben we onze eigen sentimentele gevoelens uitgeschakeld en hebben we het besluit genomen om met ingang van 2020 nog uitsluitend Roetveegpieten in te zetten.”

Anderhalve meter

Sinds jaar en dag arriveert Sinterklaas in Leiderdorp met de pakjesboot. Honderden kinderen en hun ouders staan de Sint dan op te wachten langs de kade aan de Ockenrode en de burgemeester spreekt een welkomstwoord. Dit jaar moet dat noodgedwongen anders. “Vanwege de anderhalve meter-regel zullen we grote mensenmassa’s moeten zien te voorkomen”, aldus de organisatoren van de intocht. Om dezelfde redenen kunnen de ontmoetingsmomenten met Sinterklaas op de winkelcentra Oranjegalerij, Santhorst en Winkelhof niet doorgaan.

De organisatoren zijn nu bezig met het uitwerken van een plan voor een rondrit door Leiderdorp waarbij de stoet met de goedheiligman en zijn entourage, inclusief muziekkorpsen, zoveel mogelijk wijken aandoen. “Wij hopen dan verspreid langs de route alle kinderen tegen te komen die normaal naar de Ockenrode zouden zijn gekomen of Sint de hand zouden zijn komen schudden bij een van de winkelcentra.”

Meer berichten