Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: RIVM
Gezondheid

Stijging in aantal coronabesmettingen in Hollands Midden

Regio • In de week van 3 tot en met 9 augustus zijn er 4014 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 163 personen positief getest op corona, dat is 4,1%. Een flinke stijging ten opzichte van vorige week, toen het percentage 1,3% bedroeg. Er is een nieuwe cluster ontstaan in Gouda. Er zijn in totaal 5 clusters in de regio. 

De GGD Hollands Midden heeft op vrijdag 7 augustus een waarschuwing afgegeven voor de gemeente Gouda en de omliggende dorpen. In totaal zijn meer dan de helft van de besmettingen in de regio Hollands Midden afkomstig uit Gouda. Dit komt omdat mensen geen 1,5 meter afstand hebben gehouden in de familiaire sfeer. Uit ons bron- en contactonderzoek blijkt bovendien dat mensen regelmatig te lang doorlopen met klachten, voordat zij zich laten testen. Er is één nieuw cluster ontstaan in Gouda. De eerder gemelde clusters waarbij het onderzoek nog loopt zijn: Gouda, Hillegom, Lekkerkerk en Teylingen.

Lightversie van bron- en contactonderzoek

Bij een positieve besmetting belt de GGD de nauwe contacten na. Omdat besmette personen steeds meer nauwe sociale contacten hebben, moet het team soms tientallen mensen bellen die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad. Door deze toename van het aantal contacten, kost een bron- en contactonderzoek veel meer tijd dan voorheen. Net als bij andere GGD’en in Nederland loopt ook de GGD Hollands Midden tegen haar grenzen aan.

Om het bron- en contactonderzoek toch zo goed mogelijk uit te voeren, kiest de GGD Hollands Midden er in sommige gevallen voor om een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Dit betekent dat de GGD besmette personen vraagt zelf hun contacten na te bellen met adviezen over de leefregels en de oproep zich bij klachten te laten testen.

Om de toenemende druk aan te kunnen, is de GGD actief bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek. Gelukkig zijn er al veel aanmeldingen binnengekomen. Maar het opleiden en inwerken van nieuw personeel kost nou eenmaal tijd. Daarom verwachten we dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek enige tijd aanhoudt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed mensen zich aan de maatregelen houden.

Besmettingen poolcafé The Pocket ingedamd

Vorige week riep de GGD bezoekers van poolcafé The Pocket in Katwijk op zich bij klachten bij de GGD te melden. Door het snelle handelen van de eigenaar en de mensen die gehoor hebben gegeven aan de oproep, is de besmetting ingedamd. Dat betekent dat er geen nieuwe coronagevallen meer kunnen volgen uit deze bron. De GGD is blij met de uitstekende samenwerking met de eigenaar van het café en heeft geconstateerd dat de ventilatie en maatregelen goed op orde zijn.

Meer berichten