Logo leiderdorpsweekblad.nl
Voorzitter Lianne van der Kruk en penningmeester Ine Goedegebuur ondertekenden het contract namens Velocitas, wethouder Willem Joosten deed dat namens de gemeente Leiderdorp.
Voorzitter Lianne van der Kruk en penningmeester Ine Goedegebuur ondertekenden het contract namens Velocitas, wethouder Willem Joosten deed dat namens de gemeente Leiderdorp. (Foto: J.P.Kranenburg)
clubs en verenigingen

Korfbalclub Velocitas treedt toe tot ‘sterke verenigingen’

Korfbalvereniging Velocitas huurt voortaan haar velden in sportpark De Bloemerd van de gemeente Leiderdorp voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar. In ruil daarvoor is de club vanaf nu wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de sportvelden. Donderdag 16 juli tekenden het Velocitasbestuur en sportwethouder Willem Joosten (VVD) de nieuwe huurovereenkomst die geldt voor een periode van tien jaar.

Door: Corrie van der Laan

De gemeente Leiderdorp wil dat de sportverenigingen zoveel mogelijk financieel hun eigen broek ophouden en zelf zorgen voor onderhoud van de sportvelden en accommodaties die ze gebruiken. In de Sportnotitie uit 2016 is uiteengezet hoe deze situatie voor de buitensportverenigingen bereikt kan worden. De clubs werden ingedeeld in vier categorieën: afhankelijk, vitaal, sterk en onafhankelijk. Afhankelijke verenigingen zijn alleen gebruiker van de velden, het onderhoud en de vervanging komt voor rekening van de gemeente. Vitale verenigingen betalen een huurprijs waarin de kosten van beheer en onderhoud van de velden wordt doorberekend. Aan sterke clubs geeft de gemeente de accommodatie uit in erfpacht, waarbij de pachtsom een symbolisch bedrag van 1 euro is. Wel zijn de clubs 100 procent zelf verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud en vervanging. Onafhankelijke clubs staan in feite los van de gemeente en bedruipen zichzelf. Ook zij hebben de grond onder hun accommodatie in erfpacht, maar ze betalen daar de reguliere prijs voor.

Verreweg de meeste buitensportclubs vielen van meet af aan in de categorieën sterk of onafhankelijk. Velocitas zat vier jaar geleden tussen afhankelijk en vitaal in. Er is een langdurig proces met veel praten en onderhandelen aan vooraf gegaan, maar nu is de korfbalclub opgeschoven naar de categorie ‘sterk’. 

Molshopen stampen

Vorig jaar zijn de kunstgrasvelden gerenoveerd dus wat dat betreft zit de club voorlopig goed. De kosten van het reguliere onderhoud worden minder dan wat de gemeente daaraan uitgaf. “Een deel wordt door een bedrijf gedaan maar we gaan ook een deel zelf doen, vooral de arbeidsintensieve klussen”, legt voorzitter Lianne van der Kruk uit. “We hebben hier mensen die precies weten waaraan een korfbalveld moet voldoen dus dat gaat lukken. Bovendien mogen we de velden ook onderverhuren, wat extra inkomsten oplevert.” Penningmeester Ine Goedegebuur vertelt dat Velocitas zelf een motorgrasmaaier en twee bosmaaiers heeft aangeschaft om de kleinere grasvelden die rondom de kunstgrasvelden liggen te onderhouden. “En met het onderhoudsbedrijf hebben we afgesproken dat we zelf de molshopen op het grote grasveld verwijderen, zodat hun machines geen schade oplopen. Molshopen stampen kan mooi een onderdeel van de warming-up voor de trainingen worden”, lacht ze.

Coronaperikelen

Na de lockdown vanwege de coronacrisis is er al wel getraind maar de kantine is nog niet open geweest. Behalve veel gezellige activiteiten heeft de club daardoor ook veel inkomsten gemist. “De Avond4daagse die we elk jaar organiseren kon niet doorgaan, evenmin als het schoolkorfbaltoernooi. Ook ons jaarlijkse internationale toernooi hebben we moeten schrappen. Daar komt nog bij dat we dit jaar zeventig jaar bestaan. Alle feestelijkhedenrond dat jubileum zijn ook uitgesteld”, zegt Van der Kruk.

De komende weken is het stil bij Velocitas maar na de zomervakantie hopen de korfballers weer met volle kracht op te kunnen starten. “Het wordt nog een aardig gepuzzel om alles weer draaiende te krijgen met inachtneming van de coronamaatregelen; de ruimte achter de bar is krap, om maar een knelpunt te noemen”, zegt Goedegebuur. “Gelukkig is Velocitas een echte familievereniging en hebben we ook veel stelletjes; die kunnen in ieder geval samen achter de bar staan.”

Meer berichten