Logo leiderdorpsweekblad.nl
Muren en plafonds zijn gerepareerd en gewit.
Muren en plafonds zijn gerepareerd en gewit. (Foto: PR)
kerkelijk

Hoofdstraatkerk weer als nieuw

Een kerkelijke gemeente die niet fysiek kan samenkomen vanwege corona. Maandenlang was dat ook het geval voor de Gereformeerde Gemeente Leiderdorp die kerkt in de Hoofdstraatkerk (Hoofdstraat 73). Voor de leden van deze gemeente duurde vanwege renovatiewerkzaamheden de periode van thuis de diensten volgen nog langer. Maar het werk is nu klaar en zondag 26 juli zal na de grote schoonmaakbeurt weer voor het eerst een groter deel van de gemeente deelnemen aan de diensten.

De renovatie stond al op de planning maar is naar voren gehaald, omdat de diensten toch niet door konden gaan op de gebruikelijke manier. Op een aantal plaatsen liet het stucwerk van de muren helemaal los vanwege doortrekkend vocht. Ook waren er oude lekkageplekken zichtbaar. Plafonds en muren zijn nu weer helemaal gerepareerd en stralend wit gemaakt.

Ook tijdens de renovatie gingen de kerkdiensten in dit fraaie kerkgebouw uit het eind van de negentiende eeuw door. In het hele kerkgebouw lag een verhoogde vloer over de kerkbanken voor het werk aan muren en plafonds. Tussen de steigers werden door een handjevol mensen de kerkdiensten opgenomen en uitgezonden via de website van de gemeente, www.ggleiderdorp.nl. De leden van de gemeente volgden de diensten thuis.

Een van de gemeenteleden: “Het is erg fijn dat ons kerkgebouw in de achterliggende periode weer is opgeknapt. Er is veel werk verzet. Maar nu zie ik er erg naar uit om weer samen te komen met de gemeente. Je bent door God aan elkaar gegeven. Wanneer je allemaal thuis zit, ben je veel minder op elkaar betrokken. Je mist het samenzijn, het samen met andere leden van de gemeente zingen van de Psalmen en je zorgen en vreugde bij God te brengen. Door de coronamaatregelen zal het de komende tijd nog steeds vreemd zijn, omdat er extra maatregelen gelden. Maar de tijd dat het kerkgebouw ’s zondags bijna leeg was is nu gelukkig toch echt voorbij.”

In de komende tijd zal er gelegenheid komen met eigen ogen te zien hoe mooi de kerk is opgeknapt. Als de deuren open staan, is iedereen welkom om even binnen te lopen.

Meer berichten