Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: pr.
Wonen

Huizen in Leiderdorp stijgen in populariteit

Nergens in de Leidse regio is de woningmarkt krapper dan in Leiderdorp. Dat concludeert De Leeuw makelaardij in de nieuwste editie van haar ‘Zicht op de Woningmarkt’ die elk kwartaal verschijnt.

In het afgelopen kwartaal zijn zo’n 75 woningen verkocht in Leiderdorp. Vooral appartementen en tussenwoningen blijken gewild. Het woningaanbod in Leiderdorp groeide in het tweede kwartaal van 2020 met 35 procent maar het aantal verkopen steeg nog sterker: met 40 procent.

Prijzen naar recordniveau

Doordat de vraag naar woningen in Leiderdorp zo groot is, zijn de prijzen het afgelopen kwartaal opgelopen tot recordniveau. Een van de redenen voor de populariteit van Leiderdorpse woningen, is volgens De Leeuw dat ze zelfs nu nog serieus vriendelijker geprijsd zijn dan woningen in Leiden of Oegstgeest.

51 % naar Leidenaars

Steeds meer woningen in Leiderdorp wordt verkocht aan Leidenaars. Ging het in 2016 nog om iets meer dan een derde van het totaal aantal woningen, in de jaren daarna groeide dat tot de helft. In de eerste helft van 2020 werd 51 procent van alle in Leiderdorp verkochte woningen verkocht aan een Leidenaar.

Het zijn vooral jonge gezinnen uit Leiden die niet langer bereid of in staat zijn om in Leiden een eengezinswoning te kopen (gemiddelde prijs voor een tussenwoning: €420.000) en die uitwijken naar Leiderdorp (gemiddelde prijs voor een tussenwoning: €360.000).

23 procent van het totaal aantal kopers van dit jaar woonde al in Leiderdorp. Bijna 10 procent van het aanbod werd verkocht aan een inwoner van Oegstgeest. Amsterdam en Den Haag, meestal goed voor 3 tot 4 procent van alle Leiderdorpse verkopen, kwamen in 2020 niet voor in de verhuisbewegingen.

Meer berichten