Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een Automatische Externe Defibrillator, oftewel AED.
Een Automatische Externe Defibrillator, oftewel AED. (Foto: Pixabay)

Geen schot in plaatsing AED’s

Het schiet niet op met het plaatsen van extra AED’s in Leiderdorp. In juli 2019 bleek dat om een dekkend netwerk aan 24/7 beschikbare AED’s in Leiderdorp te krijgen, er nog zes van de levensreddende apparaten bij moesten komen. Daarvan is er in het afgelopen jaar slechts één geplaatst.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt.

Een jaar geleden beloofde het college van B en W, naar aanleiding van een motie van GroenLinks uit november 2018, om burgerinitiatieven voor het plaatsen van een AED in wijken financieel te ondersteunen. Dat heeft tot nu toe bedroevend weinig opgeleverd. Na kritische vragen van LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg over de stagnatie gaf wethouder Daan Binnendijk (CDA) maandagavond ruiterlijk toe dat het wel wat voortvarender kon. Hij hoopt na de zomer via extra publiciteit het ontplooien van nieuwe burgerinitiatieven te stimuleren. De gemeenteraad vond dat niet genoeg en zet het onderwerp op de agenda voor komend najaar.

Meer berichten