Logo leiderdorpsweekblad.nl
Moderator Huibrecht Bos (l.) en medeorganisator Jan van Trigt in het park.
Moderator Huibrecht Bos (l.) en medeorganisator Jan van Trigt in het park. (Foto: Hester Smits)
aankondiging

Anderhalve meterdebat in park De Houtkamp

De afgelopen periode heeft iedereen z’n leven drastisch om moeten gooien. Nu de maatregelen weer wat soepeler worden, kunnen we langzaam terug naar de oude situatie. Maar wil je dat ook? Of zijn er nieuwe gewoonten die je zou willen behouden? Daarover gaat het 1,5 meterdebat dat op donderdagavond 16 juli wordt gehouden in park De Houtkamp in Leiderdorp. Trendwatcher Richard Lamb levert een aantal bijdragen.

Tijdens de coronaperiode zijn er veel maatregelen genomen waarvan iedereen met liefde weer afscheid neemt. Niet op bezoek bij opa en oma, met een grote boog om anderen heen lopen: er zijn maar weinig mensen die daarvan genoten hebben. “Maar er zijn ook een heleboel dingen ontstaan die mensen waarderen”, zegt Huibrecht Bos, medeorganisator en moderator van het 1,5 meterdebat. “Bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding kunnen geven aan je kind, doordat je thuis werkt. Of een videovergadering houden in plaats van naar het buitenland vliegen voor een vergadering.”

Persoonlijke dilemma's

Hoe je hier tegenaan kijkt, is voor iedereen verschillend. Juist over die persoonlijke dilemma’s gaat het 1,5 meterdebat. “We willen je helpen om je af te vragen wat jíj zou willen behouden. Daar heb je direct invloed op. We gaan geen maatschappelijke discussie beginnen over of we met z’n allen minder moeten vliegen, of hoe het onderwijs anders georganiseerd zou moeten zijn. Alles is een gegeven, behalve je eigen keuzes”, aldus Bos.

Bezoekers van het 1,5 meterdebat worden geprikkeld door trendwatcher Richard Lamb. Hij houdt drie korte praatjes waarin hij beschrijft welke bewegingen hij ziet in de samenleving, en hoe hij verwacht dat dat gaat doorwerken. Tussendoor gaan de bezoekers in kleine groepjes met elkaar in gesprek aan de hand van vragen. In het park is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Er komt een geluidsinstallatie, zodat Richard Lamb goed te verstaan is. Bezoekers die willen zitten, kunnen zelf een klapstoel of kleed meenemen. De gemeente Leiderdorp heeft meegewerkt door snel een vergunning voor dit evenement af te geven. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur en wordt gehouden op het eerste veldje rechts, komend vanaf de Laan van Berendrecht, direct voor de kruispuntbrug. Wie na afloop iets wil blijven drinken, wordt verzocht zelf een drankje mee te nemen.

Het 1,5 meterdebat is een variant op de dilemmadebatten die anders in de Dorpskerk worden gehouden. “Het lijkt ons hartstikke leuk om een event in de open lucht te houden. Op een mooie zomeravond is het buiten aantrekkelijker dan binnen”, zegt Bos. Bij slecht weer wordt het debat in de Scheppingskerk gehouden, op loopafstand van het park. De dilemmadebatten zijn een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. “Bij de kerk zitten mensen die zich bezighouden met belangrijke vragen in het leven”, verklaart Bos. “We vinden het leuk als mensen daar over nadenken. Ook buiten de zondag en buiten de kerkdienst willen we daar ruimte voor bieden. Dit debat is echt bedoeld voor iedereen.”

Meer berichten