Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vrijwilligers Reyneke en Henry regelden de gewassen voor de Voedselbank. | Foto: PR
Vrijwilligers Reyneke en Henry regelden de gewassen voor de Voedselbank. | Foto: PR (Foto: PR)
Maatschappelijk

Oogst schooltuinen voor de voedselbank

De leerlingen van groep 6 van de Leiderdorpse basisscholen konden afgelopen voorjaar vanwege de coronacrisis niet aan de slag op het schooltuinencomplex in park De Bloemerd. Maar dat betekent niet dat de tuintjes braak zijn blijven liggen. Vrijwilligers hebben een aantal gewassen geteeld en vorige week kon geoogst worden. Dat leverde zes kratten aardappelen en een krat courgettes op voor de Voedselbank Leiden en omstreken.

Het was de bedoeling dat het schooltuinenseizoen in de laatste week van maart van start zou gaan met het traditionele paadjes trappen. Maar daar zette de lockdown een streep door. Het bestuur van de schooltuinen en de vrijwilligers realiseerden zich dat het geen optie was het schooltuinencomplex gewoon op slot te gooien; alles zou dan dichtgroeien met onkruid met als gevolgd dat tuinieren volgend seizoen een stuk lastiger zou worden. Bovendien waren de pootaardappelen, pootuien en alle zaden al besteld en geleverd. Samen is besloten om toch een aantal tuintjes uit te zetten, aardappelen en uien te poten en een deel in te zaaien met afrikanen, bloemen die goed zijn voor de bijen.

Vorige week was het tijd om de aardappelen te rooien en was een deel van de courgettes rijp voor de pluk. In de komende periode is het de bedoeling om nog meer courgettes en ook uien naar de Voedselbank te brengen.

Honing

De bijen in de bijenstal op het schooltuinencomplex hebben ook weer hun best gedaan en er is, net als voorgaande jaren, honing te koop. Dat kan op woensdagmorgen tussen 9.30 uur en 12.00 uur.

Meer berichten