Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Willem Joosten en project manager van Swim to Fight Cancer Leiderdorp Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Willem Joosten en project manager van Swim to Fight Cancer Leiderdorp Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P.Kranenburg)
Gezondheid

Wethouder geeft voorzet voor Swim to Fight Cancer 2021

De eerste Leiderdorpse editie van Swim to Fight Cancer, die op zondag 30 augustus zou plaatsvinden, is geschrapt vanwege het coronavirus. Om toch wat aandacht te vragen voor Fight Cancer en het onderzoek dat de organisatie ondersteunt, zwom de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten (VVD) zaterdag een stukje in de Dwarswatering, samen Claudia Hoogmoed, project manager van Swin to Fight Cancer Leiderdorp. Een voorproefje voor 29 augustus 2021, wanneer het benefiet zwem-evenement in Leiderdorp in de herkansing gaat.

Door: Corrie van der Laan

Het werd een intiem gebeuren, met slechts een tiental aanwezigen, voornamelijk organisatoren en pers. Ondanks de miezerregen en stevige wind was de sfeer prima maar de lokale primeur van Swim to Fight Cancer had er natuurlijk heel anders uit moeten zien, vertelt Hoogmoed. “Wij gingen uit van in totaal zo’n vijfhonderd zwemmers, waaronder vijf businessteams van tien personen, honderdvijftig kinderen en driehonderd losse deelnemers. En natuurlijk heel veel toeschouwers aan beide kanten van het water en op de brug.”

Miljoenen voor onderzoek

Swim to Fight Cancer wordt al een jaar of vijf georganiseerd in steeds meer gemeenten in Nederland. Hoogmoed: “De organisatiekosten worden gedekt door sponsorgelden. Deelnemers betalen een inschrijfgeld en laten zich vaak ook sponsoren door familie en vrienden. De afgelopen edities leverde dat over het hele land genomen zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro per jaar op.Geld waarmee Fight Cancer onderzoek naar kanker financiert.”

Dit jaar zou het open water zwem-evenement op maar liefst 22 locaties plaatsvinden. Maar corona zette hier een streep door. Als alternatief voor de grote actie heeft Swim to Fight Cancer gevraagd of leden van het college van burgemeester en wethouders in de verschillende gemeenten namens hun burgers een stukje van het beoogde parcours willen zwemmen. De oproep had succes gehad: zaterdag zwommen in vijftien gemeenten in totaal dertien burgemeesters en zeven wethouders een stukje van de Swim to Fight Cancerroute. De Leiderdorpse wethouder Willem Joosten was een van hen.

Joosten ging op de natte en kille zomerochtend met volle overtuiging het water van de Dwarswatering in als vertegenwoordiger van de Leiderdorpers. “Dit is iets waar de gemeente zich graag voor inzet. Iedereen heeft in zijn omgeving wel te maken met kanker, het gaat ons allemaal aan.” Volgend jaar staan Claudia Hoogmoed en haar team opnieuw paraat om Swim to Fight Cancer in Leiderdorp te organiseren. En dan geeft de gemeente opnieuw haar volledige medewerking, zo beloofde Joosten.

Kijk op de website fightcancer.nl voor meer informatie over Swim to Fight Cancer, het onderzoek dat wordt gesteund en mogelijkheden om te doneren.

Meer berichten