Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. |
Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. | Foto: Dick Neuman

Brandweer herdenkt omgekomen collega’s

Algemeen

Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden, samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Overal in het land voerden brandweerkorpsen het ereteken uit, dat bestaat uit twee waterstralen die elkaar ontmoeten op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. Namens Brandweer Hollands Midden werd het ereteken uitgevoerd door manschappen van de kazerne Oegstgeest in het Irispark. 

Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. De jaarlijkse herdenking op de derde zaterdag in juni biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken. Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit monument deelde met zaterdag de verhalen van omgekomen brandweermensen en weerklonken de 97 namen van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Door de huidige corona-maatregelen moest de brandweer de herdenking dit jaar anders vormgeven dan het plan was. “We moesten letterlijk afstand van elkaar nemen. Maar het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Daarom was er dit jaar een korte ceremonie zonder speciale genodigden”, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Uit de krant