Logo leiderdorpsweekblad.nl
De straatjutters hadden vrijdag na drie maanden gedwongen pauze weer zin om aan de slag te gaan.
De straatjutters hadden vrijdag na drie maanden gedwongen pauze weer zin om aan de slag te gaan. (Foto: J.P. Kranenburg)

Straatjutters weer begonnen na bijna 3 maanden 'coronapauze'

Voor het eerst sinds twaalf weken waren afgelopen vrijdag en zaterdag, 12 en 13 juni, de straatjutters weer actief om Leiderdorp wat schoner te maken.

Op vrijdag was het de beurt aan het gebied tussen Santhorst en zwembad De Does. Daarnaast werd park De Houtkamp aangepakt. Een groep van vijftien jutters startte vanaf het vroegere gebouwtje van het MEC, naast de kinderboerderij. Op zaterdag was de Vogelwijk aan de beurt met een iets kleinere groep.

De laatste maanden is er geen zwerfafval geraapt door de straatjutters omdat het onduidelijk was hoeveel risico dit zou geven op besmetting met COVID-19. Via peuken en drankverpakkingen zou het virus misschien overgedragen kunnen worden. 'Zwerfinator' Dirk Groot laste een pauze in en de straatjutters ook. Die pauze duurde bijna drie maanden. Maar nu zijn ze weer van start. Uiteraard met de nodige voorzorgen om het veilig te houden. Koffie en koek in de open lucht in plaats van binnen. En zelf meebrengen in plaats van getrakteerd worden.


Weinig mondkapjes

Opvallend is dat bij de opruimrondes van vrijdag en zaterdag niet veel mondkapjes en handschoenen gevonden zijn. De angst dat die massaal op straat belanden lijkt vooralsnog ongegrond in Leiderdorp. De straatjutter raapten vooral het gebruikelijke afval: blikjes, flesjes en peuken.

De straatjutters blijven om de week actief. Data zijn te vinden op de website https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl en in de Facebook groep.

Meer berichten