De Munnikkenpolder lijkt op sommige plekken gebruikt te worden als vuilnisbelt.
De Munnikkenpolder lijkt op sommige plekken gebruikt te worden als vuilnisbelt. Foto: PR

Verloedering dreigt voor Munnikkenpolder

Algemeen

Het bestrijden van de toenemende overlast in de Leiderdorpse Munnikkenpolder heeft de hoogste prioriteit van de gemeente, verzekert burgemeester Laila Driessen, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. In het polderpark is steeds meer sprake van vandalisme.

Door: Nelleke Thissen

Voorbeelden: een vernield informatiebord, kapotte prullenbakken, stuk geslagen flessen en schade aan een hek bij één van de molens.

Ook liggen op de picknickplaatsen dikwijls achtergelaten verpakkingen, lege flessen en wietzakjes, lachgaspatronen, glasscherven, een winkelwagen en zelfs een matras. Wie overtredingen ziet gebeuren moet direct de politie bellen om zo effectief mogelijk te kunnen optreden, moedigt Driessen iedereen aan.


Rommel en glasscherven

Talloze Leiderdorpers hebben dankzij het mooie weer in de afgelopen weken in de Munnikkenpolder fietsend, wandelend, skatend, varend of picknickend van zon en natuur genoten. Echter, vernielingen en achtergelaten rotzooi vertroebelen nogal eens de aanblik van het park. Zo moest tijdens de Pinksterdagen een informatiebord het ontgelden, maar ook worden geregeld prullenbakken beschadigd en is een hek rond een molen deels vernield. Daarnaast zien gebruikers en omwonenden van het park op diverse plekken nogal eens rommel rondslingeren zoals lege dozen, zakken, flessen en wietzakjes. Fietspaden en picknickplaatsen liggen keer op keer bezaaid met talloze glasscherven van kapotgeslagen flessen, onder meer bij het strandje aan de recreatieplas.

Vogelbroedgebied

Daar heeft een bewoonster van de aan het park grenzende wijk ‘t Heerlijk Recht ook lachgaspatronen en daarbij gebruikte ballonnen gesignaleerd. “Spelende kleine kinderen kunnen die dingen in hun mond stoppen”, vreest ze. Zeker in deze tijd van potentiële coronabesmettingen is dat onwenselijk, meent ze. Ook heeft de bewoonster, die dagelijks in het park loopt, geconstateerd dat tijdens mooi weer recreanten op het strandje zich niet houden aan de huidige verplichte anderhalve meter afstand. En af en toe ziet ze jongeren met scooters door het vogelbroedgebied rijden voor een samenzijn in de daar liggende bunker. Met nog enkele andere geregelde parkgebruikers heeft de wijkbewoonster haar bevindingen bij politie en gemeente gemeld.

Politieagent

De beide molenaars in het park ervaren ook steeds meer overlast op de recreatieplek bij hun molen. “Ik ben voortdurend bezig de rotzooi bij elkaar te vegen”, meldt Erik Kopp van de Munnikkenmolen. Hij vermoedt dat door het mooie weer en coronabeperkingen vooral jongelui de laatste weken voor de huidige problemen zorgen. Hij begrijpt best dat ze op de picknickplaats bij de molen willen recreëren en er bijvoorbeeld een eindeschoolfeestje willen vieren. Maar geen begrip heeft hij voor vernielingen aan het hek rond de molen en het achterlaten van rommel. Vorige week lag er zelfs een matras. Ook maakt hij zich boos over het kapot slaan van flessen. “De scherven liggen verspreid over de hele picknickplek en op het fietspad. Kinderen en honden lopen hier. Om lekke banden te voorkomen laat ik fietsers afstappen. Ik ben molenaar, geen politieagent”, moppert Kopp. Hij vindt dat het parkpubliek respect moet hebben voor de monumenten en andermans spullen. Beide molenaars hebben een goed contact met de gemeente. Na een melding komen gemeentemensen meteen helpen de rommel opruimen. Maar voorkomen is natuurlijk beter, zo vinden de molenaars en betrokken parkbezoekers.

Aanpak

Volgens burgemeester Driessen doen gemeente en politie er alles aan om de overlast de kop in te drukken. “Er wordt momenteel veel capaciteit ingezet om dit prachtige polderpark netjes te houden. De wijkagent, algemene politiedienst en de BOA’s zijn er bij betrokken. Maar ook de jongerenwerker van Incluzio besteedt een groot deel van zijn tijd aan deze problematiek. Zo brengen we in kaart wat er mis is en kunnen we adequaat optreden”. Verder benadrukt Driessen dat ook de hulp van het publiek daarbij belangrijk is. Wie iets ziet wordt dan ook gevraagd dit direct te melden (0900 8844 of bij spoed 112).

Corona

Bij de bunker is inmiddels een bord ‘verboden toegang’ geplaatst. “Op grond daarvan kunnen we onbevoegden bekeuren”. Driessen is ervan overtuigd dat de stevig toegenomen overlast door jongeren het gevolg is van de schoolsluiting en beperkingen door de coronacrisis. Volgens haar zijn de meeste jongeren in het park van goede wil en is slechts een enkeling met vandalisme bezig. Ze dringt er bij hen op aan om het park niet meer met glas en andere rommel te vervuilen. “Want daarmee gooi je je eigen glazen in”, waarschuwt ze.

Parel

Erik Kopp van de Munnikkenmolen hoopt dat met de zomer in aantocht er snel verbetering komt. “Het is een kwestie van fatsoen. We willen met zijn allen genieten van dit park met zijn talloze recreatiemogelijkheden. Deze ‘Parel van Leiderdorp’ moeten we netjes houden. Hij is immers van ons allemaal”.

De Munnikkenpolder lijkt op sommige plekken gebruikt te worden als vuilnisbelt. | Foto's: PR
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant