Eindelijk huurder voor vogelhuisje
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Broedtijd voor de koolmees. Dit kooltje bewaakt het onderkomen fel.
Broedtijd voor de koolmees. Dit kooltje bewaakt het onderkomen fel. (Foto: Joop Foks)
Wijknieuws

Eindelijk huurder voor vogelhuisje

Er is een koolmees neergestreken in de siertuin achter het flatgebouw aan de Langendijkdreef in Leiderdorp.

Dat lijkt geen opzienbarend nieuws. Maar voor de bewoners Van der Meer, Van Harteveld en Foks, die het terras hebben omgetoverd tot een ontmoetingsplaats, is het dat wel degelijk. Twee jaar geleden hingen ze het vogelhuisje op een voor vogels makkelijk aan te vliegen plek. Wat gebeurde er? Niets. Er was geen belangstelling voor dit onderkomen bij de gevleugelde vrienden. Kennelijk geen woningnood bij de koolmezen en pimpelmezen.

Ook vorig jaar bleef het vogelhuisje leegstaan. Maar enkele dagen geleden kwam een koolmees, herkenbaar aan het zwarte petje en de eveneens zwarte stropdas, poolshoogte nemen. Eerst keek hij voorzichtig rond, ging vervolgens op de tak van een boom zitten om het huisje op afstand te bekijken en om zich vervolgens daar permanent te gaan vestigen.

De Langendijkdrevers hebben het gebeuren met grote interesse gevolgd. "Het is geen pimpelmees, hè", aldus Joop Foks. "De pimpeltjes zijn getroffen door een raadselachtig virus, ze gaan met tientallen tegelijk dood. Heel triest." Waarom de koolmees gespaard blijft voor dit virus, weten de kenners zelfs niet.

Het is broedtijd, de koolmees bewaakt zijn territorium fel. Nu al wordt uitgekeken naar de gezinsuitbreiding.

Tekst: Cees Mentink

Meer berichten