Leiderdorpers halen toch symbolisch bevrijdingsvuur op uit Wageningen
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Henk van Driel (l) en Gerard van Amsterdam (r) in de vroege ochtend van 5 mei bij het bevrijdingsvuur bij Hotel De Wereld in Wageningen | Foto PR
Henk van Driel (l) en Gerard van Amsterdam (r) in de vroege ochtend van 5 mei bij het bevrijdingsvuur bij Hotel De Wereld in Wageningen | Foto PR (Foto: PR)

Leiderdorpers halen toch symbolisch bevrijdingsvuur op uit Wageningen

Het gebeurde heel stilletjes, maar toch is er op 5 mei een symbolische bevrijdingsvlam naar Leiderdorp gekomen. Het was een persoonlijke actie van Henk van Driel en Gerard van Dam, de mannen die de afgelopen vier jaar de Leiderdorpse Bevrijdingsloop organiseerden

Door: Nelleke Thissen

Het was de bedoeling om ook dit jaar weer de Bevrijdingsloop van Wageningen naar Leiderdorp te houden. Voor de vijfde keer hadden Henk van Driel en Gerard van Amsterdam de loop tot in de puntjes georganiseerd. In estafettevorm zouden tien aan hun hardloopgroep verbonden lopers in de nacht van 4 op 5 mei de 115 km lange afstand afleggen en per fakkel het bij het historische hotel De Wereld ontstoken bevrijdingsvuur naar Leiderdorp brengen. Vanwege het bijzondere 75e bevrijdingsjaar zou de groep op de ochtend van 5 mei bij de Doesbrug extra feestelijk worden onthaald. Echter, vanwege het rondwarende coronavirus zijn alle festiviteiten geschrapt en daarmee ook de geplande bevrijdingsloop.

Toch wilden Henk en Gerard aan ‘75 jaar Vrijheid’ persoonlijk een bijzondere invulling geven. In de vroege ochtend van 5 mei zijn ze per auto naar Wageningen gegaan. Bij het bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld hebben ze symbolisch een fakkel aangestoken en vervolgens de geplande looproute per fiets afgelegd.

Op de Grebbeberg hielden ze even halt om bij het herdenkingsmonument een bloemstukje neer te leggen. Rond half twee ’s middags arriveerden ze bij de Doesbrug. Daar werden de sportieve fietsers begroet door een loper die hun meegebrachte fakkel aanstak. Via de Hoofdstraat bracht hij het vuur naar het Herdenkingsmonument aan de Eikenlaan onder applaus van enkele daar op anderhalve meter van elkaar afstaande bewoners.

Voor Henk, Gerard en hun helpers een gedenkwaardig moment. Maar ook de momenten bij Hotel de Wereld en Grebbeberg waren voor hen bijzonder. ‘Het was er in tegenstelling tot de vorige keren nu heel stil’, vergelijkt Henk zijn ervaring van dit jaar. De 115 km fietstocht is prima verlopen. “Het was fantastisch weer en we hadden de wind in de rug. We hebben er zo’n 6 uur overgedaan”, aldus Henk.

Hij sluit niet uit dat hij en Gerard in 2021 toch weer een bevrijdingsloop van Wageningen naar Leiderdorp organiseren. “Mogelijk wordt dan 75 plus één jaar herdacht”.

Klik hier voor een filmpje met een impressie van de tocht en de aankomst van de symbolische bevrijdingsvlam in Leiderdorp 

Meer berichten