Fysiotherapeuten starten na zes weken weer voorzichtig op
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Peter Van (links) is, net als de andere Leiderdorpse fysiotherapeuten, opgelucht dat hij weer langzaamaan aan de slag kan. | Foto: PR
Peter Van (links) is, net als de andere Leiderdorpse fysiotherapeuten, opgelucht dat hij weer langzaamaan aan de slag kan. | Foto: PR (Foto: PR)
Gezondheidszorg

Fysiotherapeuten starten na zes weken weer voorzichtig op

Sinds maandag 4 mei mogen fysiotherapeuten weer iets meer doen om hun patiënten te behandelen. Wel natuurlijk strikt volgens de landelijke richtlijnen en zo nodig met gebruik van beschermingsmiddelen als mondkapjes en handschoenen.

De Leiderdorpse fysiotherapeuten zijn opgelucht dat ze langzaamaan weer aan de slag mogen, zo laat Peter Van van fysiotherapie Maatschap Goudeket namens hen allemaal weten. “Met behulp van de telefoon, middels videobellen, oefenen op anderhalve meter afstand en galerij- of balkongym hebben de meeste fysiotherapeuten zo goed en zo kwaad als het ging hun best gedaan om mensen van dienst te zijn. Dat neemt niet weg dat we zes weken lang onze patiënten niet de zorg hebben kunnen en mogen leveren die ze van ons gewend zijn.”

Beperkingen

Niet dat alles nu weer terug gaat naar normaal, zover is het nog lang niet, benadrukt hij. “Ook nu is het nog steeds zo dat er bepaalde beperkingen zijn. De fysiotherapeuten hebben als beroepsgroep strikte regels afgesproken met het RIVM. Patiënten die willen weten of zij terecht kunnen voor behandeling, moeten contact met hun fysiotherapeut opnemen per mail of telefoon.”

De fysiotherapeuten hebben het de afgelopen zes weken niet makkelijk gehad, vertelt Van. Natuurlijk, het was voor de praktijken vervelend dat er niet of nauwelijks gewerkt kon worden wat betekende dat er ook geen inkomsten waren. Maar wat er echt inhakte, was dat ze mensen niet de zorg konden geven die ze nodig hebben. “Van nature zijn we zorgverleners en betrokken bij onze patiënten. Het niet kunnen helpen van mensen die net geopereerd waren, mensen die toenemende spierverkortingen en spasmes kregen omdat we ze niet mochten ‘doorbewegen’, van pijn huilende mensen die vroegen of we echt niet hun nek, rug of heup mochten behandelen… Dat was heftig.”

Mondkapjes

Hij heeft afgelopen weekend zijn meest urgente patiënten kunnen bellen met het goede nieuws dat behandeling weer mogelijk is. Tot zijn grote opluchting zijn er nu ook voldoende mondkapjes beschikbaar. “Dat was tot voor kort wel anders maar nu staan we als fysiotherapeuten ook op de lijst van beroepsgroepen die voorzien worden van beschermingsmiddelen.” Ze zijn overigens niet bij elke patiënt verplicht. "Dat hangt onder meer af van de behandeling."

Maandag had Van een stuk of zeven afspraken in zijn agenda staan. Veel minder dan de ca. twintig die voor half maart normaal waren op een maandag, maar het is een eerste stap.

Verhuizing

Voor Maatschap Goudeket, die gevestigd is in het gezondheidscentrum aan de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis, heeft de coronacrisis nog meer impact gehad dan voor de andere Leiderdorpse fysiotherapiepraktijken. “Op maandagochtend 16 maart hoorden we dat we die dag ons pand uit moesten, net als de huisartsen trouwens, omdat onze begane grond omgevormd werd tot de regionale corona poli. Wij kregen een plek op de eerste verdieping die qua grootte maar een derde van onze normale ruimte is. We zitten daar nog steeds, onze patiënten moeten via de hoofdingang van het ziekenhuis. Daar worden ze eerst gescreend en moeten dan via een vaste route binnendoor naar onze praktijk. Hopelijk duurt dat niet lang meer; de coronapoli is nu al een stuk kleiner en het ziet ernaar uit dat we over twee weken weer terug kunnen verhuizen."

Meer berichten