Dankzij innovatieve schermen kunnen de fietsmaatjes straks weer de weg op.
Dankzij innovatieve schermen kunnen de fietsmaatjes straks weer de weg op. Foto: Ben Crul

Fietsmaatjes kunnen dankzij schermen weer de weg op

Algemeen

Heel voorzichtig aan kunnen de Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp straks weer de weg op. Dat dankzij een innovatief scherm dat de fietsende maatjes veilig van elkaar scheidt. Natuurlijk moet bij het gebruik van de duofietsen wel een streng protocol gehanteerd worden.

Sinds zes weken staan de zestien blauwe duofietsen van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp op stal. Begrijpelijk gezien de 1,5 meter-coronamaatregelen. Maar veel van de maatjes hunkeren ernaar om met elkaar weer naar buiten te kunnen gaan. Daarom hebben bestuur en enkele vrijwilligers een scherm bedacht en in tienvoud zelf gemaakt, waarmee tóch veilig en verantwoord kan worden gefietst. Uiteraard geschilderd in fietsmaatjesblauw.

Cruciaal bij het gebruik van de aangepaste fietsen is het strikt volgen van het Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp-protocol dat primair nauwgezet de geldende overheidsmaatregelen benoemt van ‘niet ziek’, hygiëne, 1,5 meter, et cetera. Vóór en na het fietsen moet de vrijwilliger de fiets aan beide kanten met desinfectiespray secuur schoonmaken.

Daarnaast is er speciaal voor de praktijk van fietsmaatjes een driedeling gemaakt van gasten die mogen duofietsen. Met de eigen huisgenoot kan op de gewone duofiets gefietst worden. Als de gast zelfstandig op de fiets kan plaatsnemen of een verzorgende of huisgenoot hem daarbij kan helpen, dan komt de aanpaste fiets in beeld. Maar als het op- en afstappen van de fiets alleen kan met behulp van de eigen vrijwilliger, dan kan geen anderhalve meter afstand gehouden worden en is het duofietsen dus helaas niet mogelijk.

Of andere lokale fietsmaatjes het voorbeeld van LeidenLeiderdorp gaan volgen is niet bekend, maar bouwtekening en protocol zijn voor hen vrij verkrijgbaar.


Uit de krant