De organisatoren en sponsoren van de eerste Leiderdorpse online Bevrijdingsloop. Achter v.l.n.r. Kees van Haasteren  (Van Haasteren Motoren BV), Roger van Houdt, Frank van Houdt (Sample) en Philip de Jong (Saton Optiek). Gehurkt v.l.n.r. Didos van Dam (Oranjevereniging), Paul Catsburg (Sport 2000) en Lisbeth Tijssen (Tijssen Watersport / De Baanderij).
De organisatoren en sponsoren van de eerste Leiderdorpse online Bevrijdingsloop. Achter v.l.n.r. Kees van Haasteren (Van Haasteren Motoren BV), Roger van Houdt, Frank van Houdt (Sample) en Philip de Jong (Saton Optiek). Gehurkt v.l.n.r. Didos van Dam (Oranjevereniging), Paul Catsburg (Sport 2000) en Lisbeth Tijssen (Tijssen Watersport / De Baanderij). Foto: J.P. Kranenburg

Allereerste Leiderdorpse virtuele Bevrijdingsloop

Algemeen

Afzonderlijk maar toch een beetje samen bezig sportief bezig zijn. Dat is de bedoeling van de allereerste Leiderdorpse virtuele Bevrijdingsloop. Een initiatief van Roger van Houdt van Sportcentrum van Houdt in samenwerking met de Oranjevereniging Leiderdorp.

Onder de douche worden de meest creatieve ideeën geboren. Van Houdt kwam vorige week woensdag niet alleen schoon maar ook met een bijzonder plan uit zijn badkamer. “Alle evenementen rond Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn dit jaar afgelast. Heel begrijpelijk en onvermijdelijk maar wel jammer. Met de virtuele Bevrijdingsloop wil ik de Leiderdorpers een veilige manier bieden om een sportieve prestatie te leveren. Iedereen kan meedoen, vooraf aanmelden is niet nodig en voor Leiderdorpers is het gratis.

Parcours en starttijd voor iedereen anders

De loop is over 2 kilometer voor kinderen en 5 of 10 kilometer voor iedereen boven de 12 jaar. Een vastgelegd parcours is er niet, een starttijd ook niet. Iedereen loopt zijn eigen route en starten kan tussen 0.00 uur en 23.59 uur op dinsdag 5 mei. Op die manier is gegarandeerd dat deelnemers elkaar niet in de weg lopen en de RIVM richtlijnen gerespecteerd worden.

Ook de tijdswaarneming regelen de deelnemers zelf. Dat kan bijvoorbeeld met apps als Runkeeper of Strava. Na afloop maakt een deelnemer een foto van zijn resultaat en mailt die met naam, leeftijd en vermelding man of vrouw naar info@sportcentrumvanhoudt.nl.

Bekers en medailles

Er zijn bekers voor de winnaars in zes categorieën (snelste meisje/jongen tot en met 12 jaar op de 2 kilometer, snelste meisje/jongen tot en met 14 jaar op de 5 kilometer, snelste volwassen vrouw/man op de 5 en op de 10 kilometer), iedere deelnemer krijgt een medaille opgestuurd.

Ook wie geen gebruik kan of wil maken van loopapps kan meedoen. Zet dan een route uit via een website als afstandmeten.nl en time jezelf met een horloge of stopwatch. Ook die resultaten kunnen gemaild worden en zijn goed voor een medaille. Ze komen alleen niet in de officiële tijdlijsten en doen niet mee voor het klassement.

Hardlopen is overigens ook niet nodig; ook wandelaars kunnen meedoen.

Bovendien staat de eerste Leiderdorpse virtuele Bevrijdingsloop niet alleen open voor Leiderdorper maar voor iedereen. Wie in een andere gemeente woont, kan gewoon daar zijn favoriete afstand afleggen. Als het echt stormloopt, moeten volwassen deelnemers van buiten Leiderdorp wellicht wel een bijdrage van 3,50 euro betalen. “Dat gaat in als de kosten van de medailles hoger worden dan het sponsorbudget toelaat”, licht Van Houdt toe.

Oranje

Het zou zomaar eens een hele populaire loop kunnen worden. “5 mei is dit jaar een officiële vrije dag dus heel veel mensen hebben de gelegenheid om mee te doen”, zegt Van Houdt. “Er zijn prijzen te winnen, maar het gaat vooral om het meedoen. Het is niet verplicht maar wel extra leuk als deelnemers iets in de kleur oranje dragen, bijvoorbeeld een oranje shirt, oranje sokken of een oranje haarband.”

Inspiratie

Hij wil nog wel even vermelden dat de inspiratie voor de virtuele Bevrijdingsloop kwam uit een opmerking van zijn nichtje Iris. “Met Sportcentrum Van Houdt hebben we 50 jaar lang de Oranjeprestatieloop georganiseerd, eerst op Koninginnedag, later op Koningsdag. Iris stelde voor om op 27 april met de familie de oude 5 kilometerroute te lopen. Onder de douche dacht ik daar verder over door en zo ontstond het plan voor de virtuele Bevrijdingsloop.”

Van Houdt zocht en kreeg meteen steun voor zijn plan van de Oranjevereniging Leiderdorp, de afgelopen jaren steevast partner bij de organisatie van de Oranjeprestatieloop. Van Haasteren Motors BV, ondernemersvereniging De Baanderij, Saton Optiek, Sample en Sport2000 dragen een steentje bij als sponsoren.

De week na de loop worden de winnaars met hun winnende tijden vermeld in deze krant.

Uit de krant