Dit jaar kan er niet, zoals gebruik is, gezamenlijk gezongen worden op de ochtend van Koningsdag, maar iedereen kan wel thuis de aubadeliedjes zingen. Op de foto leidt  Hans Kruidenberg, middenvooraan, het 'Driewerf hoera' voor de jarige koning aan het slot van de aubade van 2019. | Archieffoto: C. v.d. Laan  zoals
Dit jaar kan er niet, zoals gebruik is, gezamenlijk gezongen worden op de ochtend van Koningsdag, maar iedereen kan wel thuis de aubadeliedjes zingen. Op de foto leidt Hans Kruidenberg, middenvooraan, het 'Driewerf hoera' voor de jarige koning aan het slot van de aubade van 2019. | Archieffoto: C. v.d. Laan zoals Foto: C. v.d. Laan

Oranjevereniging Leiderdorp: 'Geef Koningsdag toch een feestelijk Oranjetintje'

Algemeen

“Als een ‘Woningsdag’, zo zal Koningsdag van dit jaar worden herinnerd”, zegt Hans Kruidenberg, voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp. “We kunnen, ondanks dat de traditionele Oranjeactiviteiten niet kunnen doorgaan, toch met elkaar aan deze 27ste april een feestelijk Oranjetintje aan geven.”

Straat versieren en Unity reportage

“Wat zou het geweldig zijn als iedereen op Koningsdag de vlag, liefst met wimpel, uitsteekt”, stelt Kruidenberg voor. “We vlaggen voor de koning en ook voor elkaar, voor de mensen die Nederland op de been houden en om zo ook wat kleur te brengen in deze bijzondere tijden. Nog feestelijker wordt ons dorp als huizen en de straat worden versierd. Denk aan vlaggenlijnen, oranje slingers en andere versieringen. De Stichting Vrienden van het Oude Dorp stimuleert bewoners van het Oude Dorp ook om straten te versieren, het zou een mooie Koningsdag in Leiderdorp zijn als het iedereen lukt om versiering aan te brengen."

"Unity zal een speciale reportage van de versierde huizen en straten maken. Als u zich opgeeft via een mail aan redactie@unity.nu of via een SMS of Whatsappberichtje op 06 30051000 komt de regionale omroep langs voor een opname. Een reportage van de versieringen wordt diezelfde dag door hen uitgezonden. Doe mee en geef u op! Let er dan wel op dat er geen versiering over de straat wordt gespannen; dat is namelijk niet toegestaan in verbande met de verkeersveiligheid”, waarschuwt Kruidenberg.

Aubadeliedjes thuis zingen

De aubade in het Oude Dorp kan niet doorgaan. “Misschien was u al van plan om mee te doen met de nationale aubade om 10.00 uur waar ook het Wilhelmus wordt gezongen”, oppert Kruidenberg. “Maar ook de liedjes van de Leiderdorpse aubade kunt u die dag thuis zingen. De Oranjevereniging plaatste in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 22 april een advertentie met de liedjes die we anders in het Oude Dorp zouden zingen. “De Zilvervloot, de Muis in de molen en Dikkertje Dap: zing de liedjes thuis en u hoeft ze niet te missen op Koningsdag!”

Nationale toost om 16.00 uur

De Koninklijke bond van Oranjeverenigingen stelt voor om om 16.00 uur in heel Nederland tegelijkertijd de Nationale Toost uit te brengen, op de Koning en op de gezondheid van iedereen. Dat kan in huis, op de galerij, je balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas!

"De Oranjevereniging Leiderdorp sluit zich graag bij dit voorstel aan", zegt Kruidenberg, en we wensen iedereen een feestelijke Koningsdag toe!"

Uit de krant