Janine de Vries: Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in Leiderdorp, want dat maakt meedoen mogelijk!”
Janine de Vries: Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in Leiderdorp, want dat maakt meedoen mogelijk!” Foto: Studio 38c Remco Lassche

‘Zonder Leiderdorps Weekblad gaat het stil worden in Leiderdorp’

Algemeen

Het is geen nieuws dat ook de huis-aan-huisbladen het in deze crisistijd moeilijk hebben. Vanuit Uitgeverij Verhagen wordt daarom een actie opgezet, waarbij de mogelijkheid wordt geboden via de website www.leiderdorpsweekblad.nl een donatie te doen en daarmee ‘vriend van het Leiderdorps Weekblad’ te worden.

Jaargang 49, nr 14 staat rechts bovenaan op de voorpagina van deze krant te lezen. Al bijna vijftig jaar verzorgt het Leiderdorps Weekblad de berichtgeving over en voor Leiderdorp. En dan gaat het om nieuwsvoorziening in de breedste zin van het woord. Politiek, sport, cultuur, onderwijs, interviews en achtergrondverhalen, berichten van politie en brandweer, aankondigingen van evenementen en activiteiten, informatie over kerkdiensten en medische diensten, bedrijven die openen of de deuren sluiten... alles wat er in het dorp gebeurt krijgt een plek in de krant en/of op de website. Waarbij het kleine nieuws niet wordt vergeten: de geboorte van de eerste lammetjes in de kinderboerderij, het kampioenschap van de voetballertjes van de E5, het bezoek van de burgemeester aan een diamanten echtpaar.

Spreekbuis
Juist de mix van verhalen, de aandacht voor mensen die ‘om de hoek’ wonen, maken de krant tot een verbindende factor in het dorp, vindt Joop van Huut, voorzitter van de Stichting Schooltuinen Leiderdorp, voormalig CDA-raadslid en sinds jaar en dag organisator van de Voetbalstart van RCL. “Weten wat er gebeurd binnen ons dorp bevordert de sociale cohesie. Veel inwoners, zeker veel ouderen, kijken wekelijks uit naar het blad”, zegt hij. Voor de gemeente is het erg belangrijk een lokaal weekblad te hebben waarin alle informatie gebundeld is, geeft hij aan. Bovendien, stelt hij, is het Leiderdorps Weekblad “een spreekbuis voor veel verenigingen en organisaties.” Hij benadrukt: “Het blad eventueel te moeten missen is een groot verlies. Ondersteun, net als de lokale ondernemers, ook het Leiderdorps Weekblad.”

Partner
Ook Hans Kruidenberg, voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp, zou het Leiderdorps Weekblad niet willen missen: “De Oranjevereniging Leiderdorp heeft in het Leiderdorps Weekblad een fantastische partner die onze informatie telkens weer huis-aan-huis bezorgt in Leiderdorp. Leiderdorps Weekblad: bedankt”, zo laat hij weten.

Meedoen
Janine de Vries, manager van welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp, breekt een lans voor het voortbestaan van de papieren krant in deze tijd waarin de online nieuwsvoorziening een steeds grotere rol gaat spelen: “Het is belangrijk dat iedereen in Leiderdorp kan meedoen. Ook de mensen die niet digitaal vaardig zijn. Ik zou het daarom voor Leiderdorp een gemis vinden als er straks geen huis-aan-huisblad meer zou zijn. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in Leiderdorp, want dat maakt meedoen mogelijk!”

Informatiebron
Leiderdorper Bob Reidsma wijst op het belang van de lokale krant voor de informatievoorziening. “Voor mij als inwoner is het Leiderdorps Weekblad een goede informatiebron over alles wat er speelt in Leiderdorp. Niet alleen de grote zaken maar ook de kleine mededelingen. De kleine berichten, over een buurthuis, een schoonmaakactie, een concert, dat bindt de lezer met Leiderdorp.” Maar ook als voorzitter van het Leiderdorps Museum heeft hij een band met de krant. “Voor het Leiderdorps Museum is het Leiderdorps Weekblad het medium om de Leiderdorpse inwoners op de hoogte te stellen van de tentoonstellingen die het organiseert en om de Leiderdorper te vertellen over de rijke geschiedenis van ons dorp”. Hij concludeert: “Zonder Leiderdorps Weekblad gaat het stil worden in Leiderdorp.”

Verbinding
Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders laat desgevraagd weten: “Het Leiderdorps Weekblad hoort bij Leiderdorp. Het heeft zijn plek in ons dorp en verbindt onze dorpsgenoten door hen te attenderen op wat Leiderdorp allemaal te bieden heeft. Bovendien vervult het Leiderdorps Weekblad een belangrijke functie in het bereiken van de meest kwetsbare Leiderdorpers. Het gemeentebestuur is er van overtuigd dat een krant zoals het Leiderdorps Weekblad niet verloren mag gaan.“

Vriend worden
Lezers kunnen Vriend van het Leiderdorps Weekblad worden. Dat kan door op www.leiderdorpsweekblad.nl via de speciale knop op de menubalk met de tekst ‘Vriend worden’, een van de aangegeven mogelijkheden te kiezen.

Joop van Huut op schooltuinencomplex De Sterrekers.
Links burgemeester Laila Driessen, rechts Bob Reidsma.
Een deel van het bestuur van de Oranjevereniging, mer rechts voorzitter Hans Kruidenberg, met bloemen en versnaperingen voor de bewoners van Leythenrode.
Afbeelding

Uit de krant