Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp
Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp Foto: Johan Kranenburg

Drive-in coronatestlocatie voor zorgmedewerkers uit regio gestart bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

Algemeen

Sinds maandagmiddag 6 april kan zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden zich op corona laten testen bij de drive-in naast het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. 

Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen. Daarom is het van groot belang dat er duidelijkheid komt of zorgmedewerkers met klachten kunnen blijven werken. Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we op die manier verdere verspreiding”. Zorgpersoneel in de regio Hollands/Midden kan voor deze coronatest, op afspraak, terecht bij de coronatest drive-in bij het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.

Wie kunnen zich laten testen?
De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. Zorgmedewerkers van ziekenhuizen kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen.

Zorgmedewerkers die kortademig zijn en verkoudheidsklachten hebben kunnen bellen met hun bedrijfsarts, huisarts of direct met het callcenter van de GGD Hollands Midden (085-0782878). Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de test. Zorgmedewerkers die meer dan 38 graden koorts hebben komen nog niet in aanmerking voor de test. Wij verzoeken hen thuis te blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. 

Werkwijze

De zorgmedewerker ontvangt na de intake een uitnodiging voor het afnemen van de test in de drive-in. Vervolgens komt de zorgmedewerker op het afgesproken tijdstip met de auto naar Leiderdorp en blijft gedurende de test in de auto zitten. Na de afname analyseren de samenwerkingspartners Alrijne microbiologie en Eurofins | NMDL de test in de laboratoria en delen de uitslag met de GGD. De zorgmedewerker ontvangt binnen 48 uur na het afnemen van de test de uitslag van de GGD. Indien de test negatief is en er dus geen corona is vastgesteld, ontvangt de geteste medewerker een e-mail met de uitslag. Als de medewerker positief getest is en dus corona heeft, wordt de medewerker gebeld. 

Testbeleid

Regelmatig krijgt de GGD vragen binnen van inwoners met de vraag of ook zij getest kunnen worden op corona. Kijk voor een toelichting op het huidige testbeleid op de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#test 

Uit de krant