Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vrijwilligers trappen paadjes voor een paar tuintjes op het schooltuinencomplex. | Foto: PR
Vrijwilligers trappen paadjes voor een paar tuintjes op het schooltuinencomplex. | Foto: PR (Foto: PR)
onderwijs

Geen schooltuinen dit jaar, wel schooltuinvlog

Doordat de scholen in verband met het coronavirus tot in elk geval eind deze maand gesloten blijven, heeft het bestuur van de Stichting Schooltuinen De Sterrekers moeten besluiten om het school-tuinieren in Leiderdorp dit jaar niet door te laten gaan. Wel zullen vrijwilligers van de schooltuinen aan de slag gaan met een aantal tuintjes, zodat de leerlingen via een vlog kunnen volgen wat er door het seizoen heen gebeurt.

In normale omstandigheden start het schooltuinenseizoen eind maart of begin april met het traditionele ‘paadjes trappen’. De groep 6 leerlingen van alle Leiderdorpse basisscholen bakenen dan hun tuintjes af. Het ziet ernaar uit dat de kinderen dit jaar op zijn vroegst na de meivakantie kunnen starten, en dat is te laat. “De basis voor het hele seizoen wordt gelegd in de eerste 6 weken. Dan wordt vrijwel alles gezaaid en gepoot”, legt het Schooltuinenbestuur uit.

Bijkomend probleem is dat veel van de vrijwilligers die de kinderen helpen in hun tuintjes boven de 70 jaar zijn en dus vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Geadviseerd wordt dat zij geen contact hebben met kinderen.

Aan de slag

Wel is het schooltuinencomplex in park De Bloemerd de afgelopen maanden helemaal startklaar gemaakt. “Zonde om daar niets mee te doen”, vindt het bestuur. “Onze enthousiaste vrijwilligers missen de wekelijkse begeleiding van de leerlingen en hebben inmiddels een of meer tuintjes geadopteerd en gaan volgens de tuinplan en de tuinkalender aan slag.” De vrijwilligers maken een vlog van wat er door het seizoen allemaal gebeurt in de tuin. Via de website www.schooltuinleiderdorp.nl en op Instagram @schooltuinsterrenkers.nl is de groei en bloei van de gewassen en later ook van de zonnebloemen, dahlia's en nog veel meer te volgen. Vragen en tips zijn welkom.

Natuurpad

Afhankelijk van de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus is het misschien mogelijk om voor de leerlingen een keer een 'natuurpad' (ontdekkingstocht) uit te zetten en wie weet kan in september de traditionele afsluiting van het schooltuinseizoen, de soeples, wel doorgaan.

De vrijwilligers proberen de grond die nu niet gebruikt wordt door het seizoen heen wel vrij te houden van ongewenst onkruid. “Dit wordt gedaan tijdens de algemene werkzaamheden door onze vrijwilligers en dan zodanig dat zij op voldoende afstand van elkaar aan het slag kunnen”, aldus het bestuur.

Meer berichten