Lorien de Roode. | Foto: PR
Lorien de Roode. | Foto: PR Foto: PR

Beoogd voorzitter Lorien de Roode wil LOV verder verjongen en activeren

Algemeen Ondernemers

Woensdag 25 maart zou ze als allereerste vrouw de voorzittershamer krijgen van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV). Maar de jaarvergadering waarop de leden hun fiat moesten geven aan de benoeming van Lorien de Roode, werd in verband met het coronavirus geschrapt. Een nieuwe datum ligt waarschijnlijk pas na de zomervakantie. “Dan kunnen we meteen uitgebreid afscheid nemen van Didos van Dam die de vereniging jarenlang heel goed heeft geleid”, kijkt De Roode vooruit.

Door: Corrie van der Laan

In het dagelijks leven is Lorien de Roode advocaat, gespecialiseerd in familierecht, en mediator. Ze is mede-eigenaar van advocatenkantoor Wetting en De Roode dat gevestigd is aan de Sisalbaan in Leiderdorp. Sinds enkele jaren is ze LOV lid. Vorig jaar vroeg Van Dam haar om zijn opvolger te worden. “Daar heb ik ‘ja’ op gezegd maar ik heb wel aangegeven dat ik eerst wilde meedraaien in het bestuur, en dat doe ik sinds midden 2019.” Haar officiële benoeming tot voorzitter mag dan uitgesteld zijn, de voorbereidingen gaan door. “Ik doe nu al veel samen met Didos en zal de komende tijd steeds meer van hem overnemen.”

Imago

De LOV had altijd het imago van een ‘oude mannenclub’. Van Dam is de afgelopen jaren hard bezig geweest om dat beeld te laten kantelen en De Roode gaat die lijn zeker doorzetten. “Er is al een enorme verjonging opgetreden in het bestuur en we krijgen er steeds meer jongere leden bij. Maar er is nog zeker een weg te gaan; we willen nog veel meer en actievere leden.”

Vrouwelijke inbreng

Ook het aantal vrouwen bij de LOV – tien jaar geleden nog een kleine minderheid – groeit. En nu dus een vrouwelijke voorzitter. De Roode hoeft niet lang na te denken over de vraag of dat verschil maakt. “In het bestuur zitten momenteel twee vrouwen, Astrid Selier en ik. Wat ik zie als de vrouwelijke inbreng, is dat wij meer hameren op planning en structuur en dat we een strakkere taakverdeling hanteren. Het moet helder zijn wie wat wanneer doet.”

Sloepentocht

De eerstkomende ledenvergadering zal nog wel een half jaartje op zich laten wachten, maar De Roode hoopt dat de eerste ledenactiviteit wat eerder kan plaatsvinden. “Als het even kan willen we de jaarlijkse sloepentocht in juni door laten gaan. Het zou fijn zijn als onze leden elkaar dan weer kunnen zien en bijpraten.”

Uit de krant