Schriftelijke opkikkers voor bewoners verpleeg- en verzorgingshuizen
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een deel van de kaarten en warme berichten die zondag al binnen waren gekomen bij Maertens.
Een deel van de kaarten en warme berichten die zondag al binnen waren gekomen bij Maertens. (Foto: Stefan Maertens)

Schriftelijke opkikkers voor bewoners verpleeg- en verzorgingshuizen

De eerste veertig kaartjes en tekeningen waren om 5 uur vrijdagmiddag al binnen, zondagavond was het aantal inzendingen opgelopen tot ruim 190. De actie die Leiderdorper Stefan Maertens op 20 maart startte om mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen een opkikkertje te sturen, is een enorm succes.

Door: Corrie van der Laan

Het begon toen Maertens aan zijn eigen kinderen voorstelde om een kaartje te sturen aan opa en oma, vertelt hij. “Toen bedacht ik me dat er ook vast veel ouderen zijn die leuke post juist nu op prijs zullen stellen en zelf misschien geen kleinkinderen hebben. Alle kinderen zitten nu thuis, handjes genoeg om tekeningen te maken en kaarten te schrijven.”

Op de Facebook pagina ‘Je bent Leiderdorper als’ deed hij een oproep: ‘Goedemorgen dorpsgenoten. Gisteren is er gecommuniceerd dat de verpleegtehuizen geen bezoekers meer mogen ontvangen, dit lijkt mij voor de mensen die er zitten een persoonlijk en sociaal drama. Ik wil deze mensen een hart onder de riem steken dmv het sturen van een persoonlijk kaartje, tekening o.i.d. Doen jullie mee?’

Ook nam hij contact op met Leiderdorpse verpleeghuizen en seniorencomplexen, met bij elkaar zo’n 250 bewoners. Die reageerden enthousiast, evenals veel dorpsgenoten. Maertens brengt de post naar de verschillende bestemmingen, waar intern wordt gezorgd voor de verdere verdeling.

“De betrokkenheid van de Leiderdorpers is groot”, kon hij zondagmiddag melden. “Ik heb al ruim 190 inzendingen mogen ontvangen. Dit is natuurlijk fantastisch! Mooie is dat ik ook van allerlei kanten hulp, tips en adressen krijg aangeleverd die wij allemaal proberen te voorzien van de juiste actie. Mijn verwachting is dat deze crisis nog wel even zal aanhouden dus alle warme berichten zijn welkom. Er zit geen einddatum aan deze actie, dus blijf alstublieft sturen!”

Hij hoopt dat ook elders in het land dit soort initiatieven opgestart worden. “Hoe mooi zou het zijn als alle ouderen in Nederland die geen bezoek mogen of kunnen ontvangen de komende tijd veel leuke post krijgen.”

Wie mee wil doen aan de Leiderdorpse actie kan een gezellig kaartje, tekening, gedicht of verhaaltje – eventueel met foto - in een enveloppe doen en deze sturen of brengen naar Hofje van Holtlant 28, 2352 GE Leiderdorp.

Meer berichten