Aanwezig waren (vertegenwoordigers van) Buurtvereniging De Kruidentuin, Buurtactief het Oude Dorp, bewonersvereniging De Leyhof, buurtvereniging Zijlkwartier, buurtvereniging Op Dreef, buurtvereniging Waterbieskreek, bewonersvereniging Holtlant, Vereniging De Ouderzorg, Natuurspeeltuin, Stichting Nadja, vereniging Houtkamp- Zuid, Clubhuis de  Derde Helft, LDP Wijkpreventie, Straatjutters, Seniorweb, Fairhups en een bewoner van het Jan de Hartogplein. | Foto: J.P.Kranenburg
Aanwezig waren (vertegenwoordigers van) Buurtvereniging De Kruidentuin, Buurtactief het Oude Dorp, bewonersvereniging De Leyhof, buurtvereniging Zijlkwartier, buurtvereniging Op Dreef, buurtvereniging Waterbieskreek, bewonersvereniging Holtlant, Vereniging De Ouderzorg, Natuurspeeltuin, Stichting Nadja, vereniging Houtkamp- Zuid, Clubhuis de Derde Helft, LDP Wijkpreventie, Straatjutters, Seniorweb, Fairhups en een bewoner van het Jan de Hartogplein. | Foto: J.P.Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Kennis en ervaring delen in het Buurtcafé

Algemeen

Kennis en ervaring delen in het Buurtcafé

Meer dan dertig Leiderdorpers kwamen in de namiddag van woensdag 4 maart naar het Buurtcafé in het Milieu Educatief Centrum in De Sterrentuin. Wat ze gemeen hebben, is dat ze actief zijn voor hun buurt. Via buurt- of bewonersverenigingen, via initiatieven als de natuurspeeltuin, Clubhuis de Derde Helft of de Straatjutters, maar ook individueel. Doel van de bijeenkomst was om kennis en ervaring te delen.

Het idee voor het Buurtcafé kwam van Buurtvereniging De Kruidentuin, bij de uitvoering zorgden gemeentelijke wijkregisseur Carla Rijling en buurtcoach Robert van Egmond van Incluzio Leiderdorp voor ondersteuning. “Al een tijd geleden gaf voorzitter Martin Evers van De Kruidentuin al aan dat het goed zou zijn als buurtverenigingen informatie konden uitwisselen over hoe je initiatieven voor jouw buurt, bijvoorbeeld de adoptie van een speeltuintje, kan aanpakken”, vertelt Rijling. “Vorig najaar zijn we met een klein clubje bij elkaar gekomen in buurthuis ’t Oude Dorp in de Oranjewijk. Daar is het plan ontstaan om viermaal per jaar een Buurtcafé te organiseren, tweemaal om elkaar informeel te ontmoeten en tweemaal in de vorm van een themabijeenkomst. Woensdag was een informele bijeenkomst. We hadden daar allerlei verenigingen en organisaties voor uitgenodigd die actief zijn in de buurten.”

Iedereen kon zichzelf door een korte pitch voorstellen of ideeën onder de aandacht brengen. Hierna werd met een hapje en een drankje nog verder doorgepraat.Wethouder Rik van Woudenberg (D66, wijk- en buurtgericht werken) was aanwezig om kennis te maken. Ook werd een plan toegelicht voor een online platform. 

De reacties op het Buurtcafé waren enthousiast. “Er zijn veel contacten gelegd en er is volop informatie uitgewisseld”, kijkt Rijling tevreden terug.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden in het tweede kwartaal van dit jaar in het gebouw van buurtvereniging Zijlkwartier aan de van der Marckstraat 19. Wie daarbij wil zijn kan dat melden via wijkregie@leiderdorp.nl of rvegmond@incluzio.nl.

Uit de krant