De grutto wordt wel de koning van de weidevogels genoemd.
De grutto wordt wel de koning van de weidevogels genoemd. Foto: Ton Renniers

Wandelingen, lezingen en fietstocht tijdens eerste Leiderdorpse Week van de Weidevogel

Algemeen

Van zaterdag 7 tot zondag 15 maart vindt de eerste editie van de Leiderdorpse 'Week van de weidevogel' plaats. Op het programma staan wandelingen door het Warmondse deel van de Boterhuispolder op zaterdag 7 maart, lezingen in het atrium van het gemeentehuis op donderdagavond 12 maart en een fietsexcursie door de Boterhuispolder op zaterdagmiddag 14 maart.

De wandelingen op 7 maart starten bij de boerderij van weidevogelboer Bart van Leeuwen aan de Langebrug 1 in Warmond. Om 9.00, 11.00 en 14.00 uur neemt Van Leeuwen belangstellenden mee de polder in en vertelt wat hij op zijn grondgebied doet om weidevogels te beschermen. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Lakenvelderkoeien die grazen in een ander deel van de polder. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat deels over onverharde paden.

Donderdagavond 12 maart houdt een lid van de Vogelwerkgroep een lezing over de verschillende soorten weidevogels in de Boterhuispolder. Daarbij ligt de nadruk op de grutto, de koning van de weidevogels. Aan de orde komt ook de afname van het aantal weidevogels in Nederland. De agrarische coöperatie De Groene Klaver verzorgt een lezing over het beschermen van de weidevogels, en wat dat betekent voor de vogels, het waterbeheer, de biodiversiteit en de landbouwmethoden.

Zaterdag 14 maart organiseert natuurvereniging IVN een fietstocht door de Boterhuispolder waarbij gezocht wordt naar weidevogels. Ook tijdens deze fietstocht wordt een bezoek gebracht aan de weiden van Warmonder Bert van Leeuwen. De fietstocht duurt anderhalf uur en start om 14.00 uur. Wie mee wil moet een kwartier daarvoor aanwezig zijn bij de kruising van de Leidseweg en het fietspad door de Boterhuispolder, iets voorbij de Nieuweweg.

De organisatie van de Week van de Weidevogel is in handen van de gemeente Leiderdorp in samenwerking met onder meer de agrarische natuurvereniging VANAde, De Groene Klaver en het IVN. Samen willen ze zich inzetten om de achteruitgang van weidevogels in de Boterhuispolder te stoppen en liefst om te keren in groei. Dat is hard nodig want de aantallen weidevogels en de voor hen beschikbare territoria zijn het afgelopen decennium enorm afgenomen. Dat blijkt uit tellingen in de polder in 2009 en 2018.

Het is de bedoeling dat de Week van de Weidevogel een terugkerend evenement wordt dat helpt bij het vergroten van de kennis en begrip over weidevogels en agrarisch natuurbeheer.

Uit de krant