Kippen kinderboerderij mogen nog buiten lopen | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De kippen op de Leiderdorpse kinderboerderij scharrelden vandaag nog lekker buiten rond.
De kippen op de Leiderdorpse kinderboerderij scharrelden vandaag nog lekker buiten rond. (Foto: J.P. Kranenburg)

Kippen kinderboerderij mogen nog buiten lopen

De kippen in de Leiderdorpse kinderboerderij in park De Houtkamp lopen nu nog lekker buiten. De ophokplicht die gisteren is ingegaan geldt alleen voor commerciële pluimveehouders, niet voor 'hobbykippen' legt kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk uit. "Maar het zit er dik in dat wij er binnenkort ook aan moeten geloven."

Dat alles vanwege een nieuwe uitbraak van de uiterst besmettelijke en dodelijke vogelgriep. Die is gestart in het oosten van Polen en rukt op naar het westen. Landbouwminister Carola Schouten stelde de ophokplicht in nadat in het Duitse Bretzfeld, 400 kilometer van Maastricht, het virus ruim veertig kippen doodde van een hobbypluimveehouder.

Van Eijk verwacht binnenkort te horen of ook de kinderboerderij een 'afschermplicht' krijgt, wat inhoudt dat het pluimvee niet in aanraking mag komen met wilde watervogels of hun uitwerpselen. In de praktijk worden de vijftien kippen dan opgehokt. De watervogels die bij de kinderboerderij horen, gaan dan in een aparte omheining waar ze niet uit kunnen – en waar wilde watervogels niet in kunnen.

Van Eijk kent inmiddels de routine. "Dit is al de derde of vierde maal dat we hiermee te maken krijgen." De laatste keer was in 2017. Toen moesten de kippen vanaf eind december tot half april binnen blijven.  

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>