Samen brainstormen over Lokaal Sportakkoord | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Sportformateur Wouter de Groot begeleidt de totstandkoming van een Lokaal Sportakkoord in Leiderdorp.
Sportformateur Wouter de Groot begeleidt de totstandkoming van een Lokaal Sportakkoord in Leiderdorp. (Foto: Corrie van der Laan)

Samen brainstormen over Lokaal Sportakkoord

Hoe krijg je meer Leiderdorpers aan het sporten en bewegen? Die vraag staat donderdagavond 6 februari centraal tijdens de kick-off bijeenkomst voor het Lokaal Sportakkoord Leiderdorp. Het is de bedoeling dat dan onder leiding van sportformateur Wouter de Groot de eerste stappen worden gezet naar concrete actieplannen die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

Tekst: Corrie van der Laan

"Er zijn uitnodigingen gegaan naar sportaanbieders - zowel sportverenigingen als commerciële sportscholen-, zorg- en welzijnsorganisaties, gezondheidszorg en het bedrijfsleven, maar 'gewone' belangstellenden zijn ook welkom", vertelt De Groot. "Het idee is om mensen te laten brainstormen om oplossingen te verzinnen waarmee we morgen aan de slag kunnen."

Nagenoeg alle gemeenten in Nederland zijn momenteel bezig met het sluiten van een Lokaal Sportakkoord. Dat als uitvloeisel van het Nationaal Sportakkoord dat het kabinet in de zomer van 2018 heeft gesloten met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het NOC*NSF. De reden ligt voor de hand: het aantal mensen met overgewicht neemt toe en de motorische vaardigheden van kinderen nemen af. Meer sporten en bewegen kan dat tij keren. Naast fysieke voordelen zorgt dat ook voor ontspanning, plezier en sociale contacten.

"Mensen hebben het druk en in de vrije tijd die ze hebben is er veel concurrentie voor sport en bewegen", zegt De Groot. "Kinderen zitten vaak liever te gamen dan dat ze naar buiten gaan. Wat je moet doen, is op zoek gaan naar manieren waarop je mensen kan verleiden om wèl in beweging te komen."

Uitdagingen

Daarbij is het de bedoeling dat Leiderdorpers die handschoen samen oppakken en op zoek gaan naar mogelijkheden waardoor nòg meer inwoners kunnen sporten en bewegen . "Het is niet de gemeente die deze kar gaat trekken", benadrukt De Groot. Vandaar ook dat hij van buitenaf is aangetrokken als onafhankelijke begeleider van het proces. Hij stelt zich voor dat groepjes mensen van verschillende clubs en organisaties - en daar hoort de gemeentelijke organisatie uiteraard ook bij - besluiten gezamenlijk uitdagingen op zich te nemen. "Zo kan een groepje afspreken dat zij ervoor gaan zorgen dat meer mensen met een verstandelijke beperking gaan sporten. Je noemt dan man en paard: wie zijn de deelnemers aan dat groepje en hoe gaan ze het aanpakken."

Hoeveel plannen er straks liggen, kan hij niet inschatten. "Dat hangt er helemaal vanaf wat de Leiderdorpers ervan maken."

Eigenlijk moest het sportakkoord uiterlijk 8 april klaar zijn om in aanmerking te komen voor een uitvoeringsbudget van de Rijksoverheid van 10.000 euro per jaar. Maar Leiderdorp heeft uitstel gekregen omdat er vertraging is ontstaan vanwege het vallen van de coalitie in november. De deadline is nu begin juni.

De Groot hoopt dat de belangstelling voor de kick-off bijeenkomst op 6 februari groot zal zijn. Want voor een inclusieve, prettige en gezonde samenleving is sporten en bewegen van groot belang, is zijn overtuiging. "Het is niet dé oplossing voor alle maatschappelijke uitdagingen maar het levert zeker een zeer belangrijke bijdrage."

De kick-off bijeenkomst van 6 februari start om 19.00 uur in het clubgebouw van hockeyvereniging Alecto in sportpark De Bloemerd. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven via e-mail info@leiderdorp.nl onder vermelding van 'Sportakkoord Leiderdorp'. Voor meer informatie zie de website www.leiderdorp.nl (doorklikken naar 'inwoner', 'projecten' en 'lokaal sportakkoord').


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>