Herdenking met Levenslicht | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Burgemeester Laila Driessen legt een steen op het Levenslicht herdenkingsmonument.
Burgemeester Laila Driessen legt een steen op het Levenslicht herdenkingsmonument. (Foto: J.P. Kranenburg)

Herdenking met Levenslicht

Barend (73), Salomon (42), Carolina (40), Simon (35) en Jacob (33) van Hoorn, Hester van Hoorn-Italiaander (77), Fijtje van Gelder-Fruitmen (62), Levie Emanuel Fruitman (66), Sophia Wijnpende-Stern (61), Mozes van Gelderen (68) en Mozes van Hess (64).

Elf Joodse Leiderdorpers die tussen augustus 1942 en september 1943 zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor. Maandagavond 27 januari rond 20.00 uur werden zij in bijzijn van zo'n 250 dorpsgenoten herdacht door hun namen hardop uit te spreken bij het lichtmonument Levenslicht op de algemene begraafplaats in Leiderdorp.

Het tijdelijke monument was even eerder door burgemeester Laila Driessen officieel in werking gesteld. Het bestaat uit een cirkel gevuld met stenen die in het donker steeds oplichten, als het ware 'ademen' in licht.

De Leiderdorpse stenen zijn een deel van het door Daan Roosegaarde ontworpen nationale lichtmonument dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – evenveel als het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de gemeenten in Nederland van waaruit Joden, Roma of Sinti zijn gedeporteerd. 27 januari was het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Lichtjestocht

Voorafgaand aan de onthulling verzamelden zo'n zeventig kinderen zich met hun ouders en andere belangstellenden bij de Koningin Julianaschool. Daar kregen zij een witte lampion die zij meedroegen in een tocht naar de begraafplaats. Zo brachten zij licht naar het lichtmonument. Vier jonge tamboers van muziekvereniging Tamarco gingen voorop en Freedomrunners droegen in de tocht het vredesvuur mee.

Tot 10 februari te zien

De onthulling van Levenslicht markeert de start van de activiteiten rond 75 Jaar Vrijheid die de Oranjevereniging Leiderdorp dit jaar organiseert. Het lichtmonument in het grasveld bij de aula op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg is nog tot 10 februari te zien. Elke avond tussen 18.00 en 22.00 uur is het monument verlicht.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>