V.l.n.r. de Munnikkenmolen, de Achthovensemolen en de Doeshofmolen. |  Archieffoto: J.P. Kranenburg
V.l.n.r. de Munnikkenmolen, de Achthovensemolen en de Doeshofmolen. | Archieffoto: J.P. Kranenburg

Molenstichting wil permanente ban op vuurwerk bij molens

Algemeen

De Rijnlandse Molenstichting vraagt alle gemeentebesturen in de regio om permanente vuurwerkvrije zones in te stellen rondom de molens in hun gemeentes.

Door: Corrie van der Laan

Aanleiding is de brand in twee monumentale molens op oudejaarsdag. Het gaat dan om de molen Ceres uit 1838 in Bovenkarspel (West-Friesland) en de molen Hoonhorst uit 1779 in Lattrop (Overijssel). In beide gevallen was vuurwerk zeer waarschijnlijk de oorzaak van de brand. De molen in Bovenkarspel is grotendeels uitgebrand, de brand in Lattrop was vrij snel onder controle maar er moest wel een deel van de rieten kap verwijderd worden.

Ook bij sommige molens van de Rijnlandse Molenstichting is rond de jaarwisseling vuurwerk afgestoken, schrijft voorzitter Wim Bos aan de gemeenteraden en colleges van B en W. Onder meer bij de Munnikkenmolen in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. Daar werden vuurwerkresten gevonden bij een stenen picknicktafel.

De molenaars van de Rijnlandse Molenstichting maken zich niet alleen zorgen om het vuurwerk met oud en nieuw, meldt Bos. Ook de wensballonnen die regelmatig worden opgelaten door het jaar heen vormen een brandrisico, evenals lichtkogels die lang blijven hangen en vervolgens aan een parachute brandend naar beneden komen.

Leiderdorp heeft vijf molens. Naast de Munnikkenmolen zijn dat de Meerburgermolen die een eindje verderop in de Munnikkenpolder staat, de Doeshofmolen en de Achthovense Molen in de Achthovenerpolder, en de Zijllaanmolen in de wijk Buitenhof.        

Uit de krant