Het ontwerp voor het Groene Hart Centrum, gezien van bovenaf. | Beeld: Peter Verkade
Het ontwerp voor het Groene Hart Centrum, gezien van bovenaf. | Beeld: Peter Verkade

Tweede versie Groene Hart Centrum valt een stuk beter

Algemeen Projecten

Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasseriegroep zijn niet voor één gat te vangen. Nadat hun eerste plan voor de transformatie van het voormalige Informatiecentrum A4 in de Leiderdorpse Bospolder tot Groene Hart Centrum was afgewezen door de provincie, hebben ze de knop omgezet en een nieuw ontwerp gemaakt. Dit keer samen met enkele groenorganisaties die fel tegen de eerste versie waren. Met elkaar zijn ze eruit gekomen. Op 16 januari werd het nieuwe ontwerp gepresenteerd, dat veel bescheidener is qua bebouwing en veel ambitieuzer als het gaat om groen en duurzaamheid.

Door: Corrie van der Laan 

Horecaondernemers Klerks en Meijer, eigenaren van Brasserie Park en de Zijlstroom in Leiderdorp, hadden al jaren hun oog op het Informatiecentrum A4. In maart 2018 ondertekenden ze een intentieverklaring voor de koop met de gemeente, die sinds 2012 de eigenaar is. Het gemeentebestuur gaf daarbij wel richtlijnen mee: in het karakteristieke gebouw met het lange grasdak en de uitkijktoren moest een combinatie komen van horeca, culturele activiteiten en bijvoorbeeld de verhuur van boten en fietsen. Bovendien moest het een functie krijgen als informatiepunt voor het Groene Hart.

Eerste plan

In het eerste plan van de Brasseriegroep zat dat allemaal, met een stevige inzet op de horeca. Het was de bedoeling aan de achterkant van het gebouw een stuk aan te bouwen voor een restaurant met uitzicht op de polder. Verder zouden er een aantal zalen komen, een groot terras en een steiger die uitstak over de rivier de Does. De parkeerplaats zou flink uitgebreid worden om ruimte te bieden aan de auto's van honderden bezoekers.

De gemeente kon zich vinden in het plan maar er kwamen zeer kritische reacties van belangenorganisaties en omwonenden. De stichting Comité Doesbrug, die zich inzet voor behoud van de cultuurhistorische waarden en natuur in de gemeente, vond het veel te massaal en te verstorend voor de natuur in het omliggende poldergebied en tekende in juni vorig jaar bezwaar aan. Daarbij gesteund door de IVN Leidse regio en de Vogelwerkgroep Koudekerk e.o. Ook een aantal bewoners van de Bospolderweg in Hoogmade, de naaste buren van het Informatiecentrum, protesteerden; zij vreesden voor overlast door feesten.

Een definitief 'nee' kwam eind oktober van de provincie Zuid-Holland. Die maakte duidelijk niet mee te zullen werken aan een noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Het gaat hier namelijk om een gebied dat behoort tot het Natuurnetwerk Nederland en daarmee een beschermde status heeft.

Om de tafel

Voor de Brasseriegroep was dat reden om het totaal anders aan te gaan pakken. "We realiseerden ons dat we een fout gemaakt hadden door de tegenstanders van het plan niet vanaf het begin mee te nemen", vertelt Klerks. "Dus zijn we om de tafel gaan zitten met de groenmensen en samen aan de slag gegaan."

In de nieuwe versie van het Groene Hart Centrum zijn de uitbreidingen van het gebouw geschrapt. Feestzalen komen er ook niet meer en het aantal parkeerplaatsen wordt beperkt tot zo'n 120. Het wordt, zo zegt Klerks, "een Groene Hart-belevingslocatie. Een plek waar je binnen het buiten ervaart, en buiten het binnen. En het gebouw wordt gasloos, duurzaam en circulair." Wat hij voor zich ziet is "een vrijplaats waar iedereen welkom is". Waar uitleg gegeven wordt over het Groene Hart, waar yogalessen en workshops gegeven worden, waar kinderen kunnen spelen. Met een bijenweide, een moestuin en een boomgaard. De uitkijktoren wordt een vogeluitkijkpunt. Aan beide kanten van het gebouw komen terrassen en aan de Does een paar terrassteigertjes en een aanlegsteiger. "We willen een elektrische bootverbinding maken met Leiden." Speciaal voor toerfietsers komt er een veilige onderdoorgang naar de andere kant van de provinciale weg. Fietsers zijn welkom even neer te strijken bij een van de picknicktafels. "Natuurlijk kunnen ze terecht in het restaurant maar als ze hun eigen brood meenemen is het ook prima."

'Wat willen jullie wèl?'

Joop van Huut,voorzitter van de schooltuinen en lid van het Groenoverleg Leiderdorp, was een van de mensen die aanschoof aan de ontwerptafel. "Klerks kwam naar ons toe met de vraag: 'Wat willen jullie wèl?'. We hebben drie vergaderingen gehad waarvan de eerste wat moeizaam ging maar de andere twee heel productief waren. Nu gaan we in groepjes verder met de uitwerking."

De ideeën zijn door landschapsarchitect Peter Verkade gevat in een ontwerp. Van Huut is blij met het resultaat. "Zie je de achthoekige glazen kas? Op die plek heeft ooit een molen gestaan. Straks worden er groenten voor in het restaurant gekweekt." Hij is vol waardering voor de gedurfde aanpak van de Brasseriegroep. "Ik vind dat ze hier echt hun nek mee uitsteken."

Twijfels

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast over het nieuwe plan. De overburen van de Bospolderweg in Hoogmade zijn nog altijd wat argwanend. "Ten opzichte van de eerdere versie is dit een enorme verbetering maar zo lang we niet weten wat de horecavergunning precies gaat inhouden, hebben wij onze twijfels", zegt bewoner Marcel de Koning mede namens vijf buren. Zij blijven bang dat het gebouw gebruikt zal worden voor luidruchtige feesten. "De onduidelijkheid over wat hier straks wel en niet mag, leidt op dit moment tot gebrek aan draagvlak bij de omwonenden."

Klerks wil zich nog niet wagen aan het noemen van een datum voor de opening van het Groene Hart Centrum. Wel hoopt de Brasseriegroep in het komende half jaar alle vergunningen rond te krijgen, zodat na de zomer gestart kan worden met de inrichting van de buitenruimte.

Johan Klerks bij het moodboard dat een sfeerimpressie geeft van het Groene Hart-belevingscentrum.

Uit de krant