Dierenambulance-Vogelasiel vangt 35 procent meer 'wilde' dieren op | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Dierenambulance is tijdelijk gevestigd aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg
De Dierenambulance is tijdelijk gevestigd aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P. Kranenburg)

Dierenambulance-Vogelasiel vangt 35 procent meer 'wilde' dieren op

In 2019 heeft de Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden 35 procent meer 'wilde' dieren opgevangen dan in 2018. De stijging werd vooral veroorzaakt door het aantal dieren dat door particulieren naar het pand van de Dierenambulance aan de Draadbaan in Leiderdorp werden gebracht.

In totaal zijn vorig jaar 2314 wilde dieren (alles wat geen huisdier is) opgevangen waarbij het in meer dan 90 procent van de gevallen ging om vogels. Daarnaast ontfermde de opvang zich vooral over egels en dwergvleermuizen, maar er werden ook twee wasbeerhonden binnengebracht.

De dieren blijven overigens niet meer dan een dag in Leiderdorp, bericht voorzitter Jaap van Meijgaarden van de regionale Dierenambulance-Vogelasiel. "Ons tijdelijke bedrijfspand aan de Draadbaan voldoet helaas niet aan de eisen die de Wet Natuurbescherming aan dergelijke opvang stelt." Het betekent dat de dierenambulance vrijwel dagelijks naar Vogelopvang De Wulp in Den Haag en de Egelopvang in Zoetermeer rijdt. De wasbeerhonden zijn naar stichting Aap in Almere gebracht.

De Dierenambulance betaalt de kosten voor transport en opvang van wilde dieren tot nu toe volledig zelf. De gemeenten geven een kleine bijdrage van 5 euro per rit voor het ophalen van loslopende of aangereden huisdieren als honden, katten en konijnen waarvan de eigenaar niet gevonden kan worden maar dus niet voor wilde dieren. Brandbrieven van de Dierenambulance naar de gemeenten hebben slechts beperkt resultaat gehad, meldt Van Meijgaarden. Leiden heeft toegezegd voor een periode van vier jaar transport en opvang van wilde dieren te zullen financieren, Teylingen draagt éénmalig 4.000 euro bij. Maar Leiderdorp, Zoeterwoude en Katwijk hebben negatief gereageerd en Voorschoten, Oegstgeest en Noordwijk helemaal niet. "Er blijft dus nog wel wat te wensen over in het nieuwe jaar."


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>