Onthulling monument Levenslicht op begraafplaats 27 januari | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR
75 jaar vrijheid

Onthulling monument Levenslicht op begraafplaats 27 januari

Als start van de activiteiten rond 75 jaar Vrijheid zal de burgemeester Laila Driessen op maandag 27 januari rond 20.00 uur bij het oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp een tijdelijk lichtmonument onthullen.

Die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het kreeg de titel 'Levenslicht'. Dit nationale lichtmonument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) die worden verdeeld over meer dan 170 gemeenten. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

"In onze gemeente zullen ook een aantal van deze herdenkingsstenen worden geplaatst", vertelt Hans Kruidenberg, voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp. "In het donker lichten zij op. De stenen 'ademen' als het ware licht en symboliseren daarmee dat de aandacht voor de slachtoffers in leven moet blijven. Alleen gemeentes van waaruit Joden, Roma of Sinti zijn gedeporteerd konden stenen voor het lichtmonument aanvragen. Ook Leiderdorp behoort daar toe; met behulp van het Leiderdorps Museum ontdekten we dat uit de Hoofdstraat een gezin naar Sobibor is afgevoerd", aldus Kruidenberg.

Lichtjestocht

Voorafgaand aan de onthulling brengen basisschoolleerlingen licht naar de begraafplaats, vanaf de Koningin Julianaschool. Daar zijn alle basisschoolleerlingen van Leiderdorp om 19.15 uur welkom. Ze krijgen een witte lampion die zij meenemen op hun tocht naar de begraafplaats. De tocht begint om 19.30 uur en eindigt bij het lichtmonument. Bij de onthulling van het monument rond 20.00 uur zullen namen van omgekomen Leiderdorpers worden genoemd. Ook zal er aandacht zijn voor Leiderdorpse veteranen. Om ca. 20.15 uur geeft Tamarco het taptoesignaal, volgt een minuut stilte en wordt ter afsluiting het Wilhelmus gezongen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>