Rosa Hüsken bedient de doorgebroken Nick van der Zee.
Rosa Hüsken bedient de doorgebroken Nick van der Zee. Foto: Frans van Herwijnen

Velocitas gedeeld op kop na megawinst op Roda

Sport

Korfbalvereniging Velocitas staat sinds afgelopen zaterdag op een gedeelde eerste plaats in de eerste klasse van de zaalcompetitie. De eerste wedstrijd van het jaar 2020 begon moeizaam maar werd uiteindelijk met groot verschil gewonnen: Velocitas versloeg Roda met 25 - 9.

Door: Siebe Schuemie

In de eerste helft leek een eenvoudige overwinning allesbehalve realistisch. Tom Glasbeek maakte na twintig seconden nog de eerste treffer maar de rest van de eerste helft werd gekenmerkt door een opeenvolging van gemiste kansen. Ook de bezoekers uit Westzaan hadden grote moeite om de korf te vinden. Roda bleef echter gedreven en fanatiek spelen waardoor Velocitas geen mogelijkheid zag om een ruime voorsprong op te bouwen.

De Leiderdorpse aanval haperde maar Velocitas werd meer dan eens gered door Max Verschoor en Nick van der Zee. Het tweetal was heer en meester in de verdediging en zorgde ervoor dat de magere doelpuntenproductie alsnog voldoende was voor een voorsprong bij rust. De tussenstand was magertjes en het verschil krap: met nog een helft te gaan stond het 8 - 6 voor Velocitas.

In de tweede helft was alles ineens anders. Roda sloeg direct na rust nog toe. Toch was het Velocitas dat beter uit de kleedkamer kwam. Na een kwartier had Velocitas al net zoveel punten gemaakt als in de hele eerste helft. Met een voorsprong van 15 - 9 was de wedstrijd die zo moeizaam begon ineens gespeeld. Een mooie gelegenheid om twee debutanten, Jasmijn de Groot en Fenna de Boer, speeltijd te geven.

In het laatste kwartier kreeg Velocitas vleugels. Met onder andere mooie schoten van aanvoerster Debby Halvemaan en Sanne Glasbeek werd een indrukwekkende reeks aan doelpunten neergezet. Velocitas kwam maar liefst veertien keer tot scoren terwijl Roda toekeek. Ook Fenna en Jasmijn droegen een doelpunt bij, met een luide ovatie voor de nieuwkomers als gevolg.

Het laatste punt was ook direct het mooiste: Mitchell de Boer speelde met een splijtende pass Ivar van Driel vrij, die vervolgens met één hand de ontstane kans feilloos afmaakte. Met de knappe goal stond er een verrassende eindstand van 25 - 9 op het bord. Velocitas kreeg in de hele tweede helft maar drie punten tegen.

De late winst is een belangrijke: met de twee gewonnen punten neemt Velocitas de eerste plaats in op de ranglijst van de competitie. Het is wel dringen op de troon: ook ONDO en Swift hebben na vijf wedstrijden acht punten.

Volgende week gaat Velocitas op bezoek bij en in Tilburg, een ploeg die meedraait in het middenmoot.