Het inzamelpunt bij de Scheppingskerk.
Het inzamelpunt bij de Scheppingskerk. Foto: J.P. Kranenburg

2.732 kerstbomen en 189 zakken vuurwerk

Algemeen

Het kost de gemeente Leiderdorp 1460,50 euro aan 'inleververgoedingen' maar dan heb je ook wat. In totaal werden woensdagmiddag 8 januari 2.732 kerstbomen en 189 zakken vuurwerk ingezameld. Een absoluut record.

Door: Corrie van der Laan

Sinds elke ingeleverde kerstboom en zak met vuurwerk direct 50 cent opbrengt, zit de oogst van de jaarlijkse inzamelingsactie in de lift. Vroeger sleepten vooral kinderen afgedankte kerstbomen naar een van de inzamelpunten in het dorp waar ze er een lootje voor terugkregen. Het gaf de kans op een leuke geldprijs maar de kans dat het niets opleverde was vele malen groter. In 2018 stapte de gemeente over op het cashsysteem en dat had meteen effect; het aantal aangeleverde kerstbomen steeg van 1.700 naar 1.750. Vorig jaar werd een grote sprong gemaakt naar 2.628 bomen en 106 zakken overgebleven vuurwerk en dit jaar waren er nog eens ruim 100 bomen en 80 zakken vuurwerk meer.

Op enkele plekken in het dorp maakten kinderen er een sport van zoveel mogelijk bomen te verzamelen. Zo stond de teller bij Lars, Guido, Mendel en Thomas uit de Koningstraat dit jaar op 123 (foto hier onder). Zij gaan al vijf jaar in de eerste week van het nieuwe jaar op kerstbomenjacht en zitten meestal rond de honderd bomen, maar nu dus nog een flink stuk daarboven. Toch kunnen ze zich dit jaar geen kampioen-inzamelaars noemen; ze worden overtroefd door een jongen uit de Klimopzoom die, zoals een woordvoerder van de gemeente meldt, 128 bomen had verzameld. Wat toch een leuk zakcentje oplevert.

Lars, Guido, Mendel en Thomas (niet op de foto) uit de Koningstraat hebben dit jaar 123 kerstbomen ingezameld.
Een lezer stuurde deze foto in van Jamie die genoten heeft van het inzamelen van kerstbomen en er zelf één in de ophaalwagen mocht kieperen.

Uit de krant